Otizm, konuşma geriliğine sebep olabiliyor! Çocuğu oyunlarla konuşmaya teşvik edebilirsiniz!
Çocuklar genellikle oldukça tipik bir dil gelişimi kalıbı izler. Bu kalıbı önemseyen aileler çocuktaki konuşma geriliğinde endişelenmeye başlar. Çoğu ebeveynin aklına gelişimsel bir bozukluk olan otizm gelir. Peki otizm dil gelişimini nasıl etkiler?

Otizm dil gelişimini nasıl etkiler? Otistik çocuklara dil gelişimi konusunda nasıl yardımcı olunmalı? İşte cevaplar...
Tipik dil gelişimi modeline bakıldığında, kilometre taşları oldukça standarttır. Örneğin, üç aylıkken bebekler genellikle bilerek ağlar. Bir yaşındayken konuşmayı taklit ederler ve en az bir kelime söyleyebilirler. Çocuğunuzun dilinin gecikmesinin birçok nedeni olduğunu ve otizmin olası bir neden olduğunu unutmamak önemlidir.
OTİZMLİ ÇOCUKLAR GEÇ KONUŞABİLİR
Otizmli çocuklar, tipik akranlarıyla aynı şekilde yaşa uygun dönüm noktalarına ulaşamayabilirler. Çünkü bu çocukların dil gelişimi her zaman doğrusal değildir. Çocuğunuz dilin bir alanında başarılı olabilir ve diğerlerinde mücadele edebilir. Bu nedenle, çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını hedefleyen bir program oluşturacak eğitimli bir profesyonelle çalışmak faydalıdır.
KONUŞMA TERAPİLERİ YARDIMCI OLUR
Her çocuğun benzersiz olduğunu hatırlamak önemlidir. Bazı çocuklarda hafif otizm varken, diğer çocuklarda şiddetli otistik bozukluk vardır. Çocuğunuz dört yaşına kadar konuşamayabilir. Neyse ki, konuşma terapisi büyük ilerlemeler kaydetti ve erken uygulandığında çocuklar yaşıtlarına yetişebiliyor.
Otizmli bir çocuk önce erken konuşabilir, ancak geliştikçe kendini ifade etmek için dili kullanamayabilir. Otizmli başka bir çocuk hiç konuşma geliştirmeyebilir.
KONUŞMASINI TEŞVİK EDİN
Uzmanlar, otizmli çocuğunuzun modelleme, oyun ve ödül gibi tekniklerle dil öğrenmesine yardımcı olmanızı tavsiye ediyor. Anahtar ise, çocuğunuza dil becerilerini geliştirmesi için anlamlı, motive edici fırsatlar sağlamak.
Oyun oynamak, modelleme kadar başarılı bir strateji olabilir. Buna jestler ve yüz ifadeleri kullanarak konuşmanız da dahildir. Daha konuşkan olarak çocuğunuzun doğru kelimeleri kullanmasına yardımcı olun.