Ortopedist açıkladı: Sigara içenlerde kemik kırıkları geç iyileşiyor! Peki neden?
Sigara içmek başta akciğerler olmak üzere birçok organı adeta harap ediyor. Ortopedist Vredena Fanil Sabirov'a göre bu zararlı alışkanlık kemik kırıklarının iyileşmesini bile geciktiriyor. İşte nedeni.
Sigara içenlerde kırıklar genellikle çok daha yavaş iyileşiyor.
Travmatolog-ortopedist Vredena Fanil Sabirov bunun nedenini açıkladı.
KEMİK İYİLEŞMESİNİ ETKİLİYOR
Sigaranın içindeki kimyasalların kemiklerin iyileşmesini doğrudan etkilediğini belirten uzman gecikmiş konsolidasyon yani sağlamlaşmaya yol açtığını söyledi.
Altı hafta boyunca sigaradan uzak durmanın komplikasyon riskini yarı yarıya azalttığının bilimsel olarak kanıtlandığını vurgulayan ortopedist sigara içmenin, kırık iyileşmesinde önemli rol oynayan kemik iliği progenitör hücrelerinin sayısını da azalttığını kaydetti.
HER ŞEY KAN DOLAŞIMI İLE İLGİLİ
“Sigara içerken normal kan dolaşımı azalır ve böylece kemikler de dahil olmak üzere çevre dokulara oksijen tedariki azalır." diyen uzman araştırma sonucunu şöyle açıkladı:
"Araştırmaya göre, ameliyattan dört veya daha fazla hafta önce sigarayı bırakmak, ameliyat sonrası komplikasyon riskini azaltır ve olumlu sonucu yüzde 19 oranında artırır, bu da periferik kan akışının iyileşmesiyle doğrudan ilişkilidir"
OSTEOPOROZA NEDEN OLUYOR
Sigara içmek aynı zamanda osteoporoz gelişme riskini de artırıyor.
Ortopedi travmatologunun söylediği gibi, 1970'lerde 60 yaş üstü sigara içen kadınların kemik mineral yoğunluğunda sigara içmeyenlere göre daha belirgin bir azalma görüldü.
2000'li yılların başında yapılan araştırmalar, sigara içmeyenlerde kalsiyum alımı ile omurlar ve femur boynundaki kemik mineral yoğunluğu arasında doğrusal bir ilişki olduğunu, sigara içenlerde bu ilişkinin bulunmadığını gösterdi.