banner2

Okullar açıldı, şikayetler arttı! Çocuklarda görülen karın ağrısı tehlikeli mi? Ne zaman doktora gitmeli?

Karın ağrısı çoğu insanın yaşadığı bir rahatsızlık. Ancak çocuklarda bu tarz şikayetler ortaya çıkınca anne babalar endişeleniyor. Bu yaş grubunda görülen en sık ağrı şekli ise fonksiyonel karın ağrısı. Bu hastalığı diğerlerinden ayıran faktörler nedir? Fonksiyonel karın ağrısı tedavi edilebilir mi?

Sağlık 20.09.2023, 20:16
Abone ol

Mide ağrıları çocuklarda sık görülen bir şikayet. Çoğu zaman geçici ve zararsızdır olan bu durum genellikle aşırı yeme veya hafif hazımsızlık gibi basit bir şeye bağlanabiliyor. Ancak kronikleştiğinde hem çocuk hem de ebeveynleri için endişe ve rahatsızlık kaynağı olabiliyor. 

FONKSİYONEL KARIN AĞRISI

Fonksiyonel karın ağrısı, çocuklarda kronik karın ağrısının önde gelen nedeni. Bu enfeksiyon, iltihaplanma veya yapısal bir sorun gibi altta yatan organik bir neden olmaksızın kalıcı veya tekrarlayan karın ağrısını tanımlamak için kullanılan bir terim. 

Ana semptomu karın ağrısı olsa da bir takım ilişkili semptom ve özellikler de görülebiliyor. 

Karın ağrısı: Fonksiyonel karın ağrısı kramp benzeri, keskin veya aralıklı olabiliyor. Karnın belirli bir bölgesini veya tüm karnı etkileyebiliyor. 

Şişkinlik: Bu karın ağrısında çocukta şişkinlik görülebiliyor. 

Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler: Fonksiyonel karın ağrısı bazen ishal, kabızlık veya her ikisinin değişimi gibi bağırsak alışkanlıkları yaşayabiliyor. 

Bağırsak hareketleriyle ağrının hafifletilmesi: Bağırsak hareketinden sonra karın ağrısı veya rahatsızlık geçici olarak ortadan kalkabiliyor. 

Stres: Stres ve duygusal faktörler, fonksiyonel karın ağrısı olan kişilerde karın ağrısını kötüleştirebiliyor veya tetikleyebiliyor.

Ağrının süresi: Fonksiyonel karın ağrısında yaşanan ağrı genellikle en az üç ay boyunca ayda en az üç gün sürüyor. 

AĞRIYI NE TETİKLİYOR? 

Çocuklarda fonksiyonel karın ağrısına fiziksel, duygusal ve diyetsel faktörler de dahil olmak üzere çeşitli etkenler neden olabiliyor. Stres, beslenme, yağlı ve gaz üreten gıdalar, süt ürünleri, hormonal değişiklikler, uyku bozuklukları, fiziksel aktiviteler bu hastalığın en önemli tetikleyicileri. 

TEDAVİSİ VAR MI?

Fonksiyonel karın ağrısı tedavisi ise kişiye özel. Tedavi planları genellikle hastanın özel ihtiyaçlarına ve semptomlarına göre düzenleniyor. 
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!