Yandex Metrica

Oksitosin hormonu nedir? Oksitosin hormonu ne işe yarar? Vücuttaki görevi nedir?

Oksitosin hormonu nedir? Oksitosin hormonu ne işe yarar? Vücuttaki görevi nedir?

İnsan davranışlarının birçoğunda önemli bir role sahip olan Oksitosin hormonu, annelik içgüdüsü ve cinsellik konuları üzerinde oldukça etkili. Ancak 2020 yılında yayınlanan bir incelemeye göre bu hormon, kalbin hasarlı veya ölü dokularını onarma veya değiştirme gücüne de sahip. Bilim insanlarına göre oksitosin, kalp krizi sonrası hastaların iyileşmesini hızlandırmak için bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Sağlık

23.01.2024, 20:57

Doğum sırasında kasılmaları tetiklemek ve sonrasında emzirmeyi düzenlemek gibi işlevlere sahip olan oksitosin hormonu, sosyal bağları güçlendirmesiyle tanınıyor. 

2020 yılında Zebra balığı ve insan hücrelerinde yapılan yeni bir çalışmaya göre ise bu hormon, kan basıncını ve iltihabı azaltarak kardiyovasküler sistemi yaralanmalardan koruyor. 

Polikistik Over Sendromu nedir? Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir? Polikistik Over Sendromu tedavisi var mı? Polikistik Over Sendromu kısırlığa yol açar mı? Polikistik Over Sendromu nedir? Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir? Polikistik... Haberi Görüntüle

İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar Haberi Görüntüle

HASARLI KALBİ ADETA ONARIYOR

Çalışma yazarları, kalbin hasarlı veya ölü dokuyu onarma veya değiştirme konusunda çok sınırlı bir yeteneğe sahip olduğunu belirtiyor. Ancak birkaç çalışma da, kalp krizi gibi bir yaralanmadan sonra, kalbin dış zarındaki epikardiyum adı verilen bir hücre alt kümesinin yeni bir kimlik kazandığını gösteriyor. Bu hücreler, kasların bulunduğu kalp dokusu tabakasına göç ediyor ve kök hücreler haline geliyor. Bu da daha sonra kalp hücrelerine dönüşebiliyor. 

Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Ten teması başarıyı etkiliyor! Basketbol maçı analiz edildi Haberi Görüntüle

Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Haberi Görüntüle

ZEBRA BALIKLARININ DA KALBİ İNCELENDİ

Çalışma kapsamında zebra balıklarının kalpleri üzerinde de deneyler yapan ekip, kalp rahatsızlıklarından sonraki üç gün içinde balıkların beyinlerinin yaralanma öncesine göre 20 kata kadar daha fazla oksitosin üretmeye başladığını buldu. Hormon daha sonra kalbe gitti, reseptörlerine bağlandı ve epikardiyal hücreleri yeniden dönüştürme sürecini başlattı.

İşte tüm bu deneyler, oksitosinin yaralanmadan sonra kalbin iyileşmesinde önemli bir rol oynayabileceğine dair erken kanıtlar sağlıyor. Bilim adamları, kalp krizi sonrası hastaların iyileşmesini sağlamak ve gelecekteki kalp yetmezliği riskini azaltmak için oksitosin hormonu sayesinde yeni tedaviler geliştirilebileceğini belirtiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading