banner2

Öfke sağlığa zarar veriyor! Kontrolsüz öfke hem sağlığı hem ilişkileri yaralıyor!

Mutluluk, hüzün, heyecan gibi öfke de insanoğluna özgü bir duygu. Ancak öfkenin kontrol edilebilmesi büyük önem arz ediyor. Çünkü kontrolsüz öfke kişinin hayatında yıkıcı bir etkiye sahip.

Sağlık 03.07.2022, 17:30 03.07.2022, 17:33
Abone ol
Öfke sağlığa zarar veriyor! Kontrolsüz öfke hem sağlığı hem ilişkileri yaralıyor!

Öfke kişiye zarar verir mi? Öfke kontrolü nasıl sağlanır? Öfke şiddete dönüştüyse ne yapmalı? İşte cevaplar...

Yaşadığımız ya da şahit olduğumuz negatif olay ve durum karşısında zaman zaman öfkelenebiliriz. Mutluluk ve hüzün gibi gayet doğal olan öfke kontrol edilmezse işler çığırından çıkabilir. 

ÖFKE, İNSANİ İLİŞKİLERİ ETKİLER

Öfke sırasında sergilenen davranış şekli kişiden kişiye değişir. Önemli olan öfkeyi tamamen ortadan kaldırmak değil, sağlıklı ifade edilmesini sağlamaktır. Çünkü bu his şiddetine bağlı olarak kişinin sağlığı, iş, arkadaş, aile ilişkileri gibi hayatın birçok alanında ciddi anlamda yıkıcı etkilere sebebiyet verebilir. 

Öfkesini kontrol edemeyen kişinin hayattaki ilişki dinamikleri zarar görmeye başlamışsa, iş ve okul gibi yerlerde problemler yaşıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekir.

ÖFKE SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR 

Öfke ile ilgili sorun yaşandığında belli bir süre sonra bedensel rahatsızlıklar ortaya çıkar. Öfkenin ilk etkilediği sistem ise kan dolaşımı. Kronik öfke kontrol sorunu yaşayan bireylerde yüksek kan basıncına bağlı problemler ortaya çıkar. Aynı zamanda kas iskelet problemleri, baş ağrıları, sindirim sorunları öfke kontrolünde zorluk yaşayanlarda sıkça görülür.

Öfkeyi sağlıklı ifade etmeyi öğretmek, bunun üzerine çalışmak temel amaç olmalı. Öfke ile kurulan ilişki, değiştirilip savunulması gereken, saldırgan bir durum olmaktan çıkarılmalı. Bunun için de duygunun farkındalığının sağlanıp kabul edilmesi gerekiyor. 

ÖFKE DUYULAN YERDEN UZAKLAŞMAK İYİ GELİR

Öfkeli hissedildiğinde olay yeri ve kişisinden 10-15 dakika uzaklaşmak o an için faydalı olabilir. Kişinin gündelik hayatında duygu ve düşüncelerine odaklanıp onları iyi tanımaya çalışması faydalıdır.

OLUMSUZ KELİMELERİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN

Gündelik hayat içerisindeki “asla, mümkün değil, olmaz” gibi negatif, reddedici kelimelerden uzaklaşmak da önemli. Solunum, gevşeme egzersizleri faydalı olur. Bu tip egzersizler öfke anında yükselen kan basıncını dengelemekte, solunumu düzenler, öfkenin sakinlemesini sağlar.

Kontrol edilemeyen, sağlıklı ifade edilemeyen öfkenin beraberinde bazen şiddet gelebilir. Karşımızdaki kişi, öfke sorununa paralel şiddet eğilimi gösteriyorsa yardım almaya yönlendirmek gerekir. Şahit olduğumuz durumlarda sakinleşmesi, düşünmesi yönünde telkinler vermek, şiddeti yönlendirdiği kişi bizsek ortamdan uzaklaşmak en doğrusu olacaktır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!