Ödem nedir? Ödem neden kadınlarda daha fazla görülüyor? Önlemek için ne yapmalı?
Ödem, kilosuna dikkat eden kadınların adeta düşmanı. Vücutta fazla su biriktiğinde yaşanan bu durum, özellikle bacak, kol ve karın bölgesinde görülüyor. Vücut ağırlığının 1 ya da 2 kilo dalgalanmasına neden olabilen ödem beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle ortadan kalkabiliyor.
Ortalama bir yetişkin bedeninin %60'ı sudan oluşmasına rağmen, bazen vücut çok fazla su tutuyor.
İnsan vücudundaki en ağır madde olan su, diyete başladıktan sonra da ilk olarak atılan şey. Her insanın vücudunda bulunan su miktarı, vücut şekli, cinsiyet ve yaşa göre değişkenlik gösteriyor.
Bedenin fazla su tutmasının bazı nedenleri var. Aşırı tuz veya karbonhidrat tüketimi, hormonal dalgalanmalar, susuzluk, kalp ve böbrek yetmezliği gibi bazı kronik durumlar buna yol açabiliyor.
Vücudun 0,5 ila 1,5 litre tutulan sıvıyı dışarı atması genellikle 2 gün sürüyor. Bunun ne kadar hızlı olacağı ise, beslenme ve fiziksel aktivite düzeyine bağlı. Diyet ne kadar sağlıklı ve kişi ne kadar aktifse, ödem o kadar hızlı atılıyor.
TUZU AZALTIN
İlk adım, beslenmedeki tuzu büyük ölçüde azaltmak. Bunun için, yalnızca yemeğinize daha az tuz koymak değil, aynı zamanda tuz eklenmiş ekmeği, hazır makarnayı, tuzlu peynirleri, hazır çorbaları, hazır makarna soslarını, salataları, donmuş gıdaları, mısır gevreğini, salamura olsun ya da olmasın konserve yiyecekleri, tuzlu kuruyemiş ve atıştırmalıkları, işlenmiş gıdaların çoğunu azaltmanız ya da kesmeniz gerekiyor.
Tuz içeriğini kontrol etmek için gıda etiketlerini okuyabilirsiniz. 100 gram yiyecek başına 1 gramın çok altında bir tuz oranı sağlık için idealdir.
FAZLA SU İÇİN
Ödeme karşı bir diğer adım ise bol su tüketmek. Su böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücut sahip olduğu fazla tuzu ve suyu atar. Yeterli sıvı alımı, sıvı tutulmasını destekleyen susuzluğu önler.
KARBONHİDRATI ABARTMAYIN
Makul miktarlarda ekmek, pirinç ve makarna yiyerek vücudunuzdaki suyu azaltırsınız. Bunlar yerine taze balık, yumurta, kümes hayvanları, yağsız et gibi daha kaliteli proteinler yiyin.
TAKVİYE ALIN
Dengeli beslenmiyorsanız, B6 vitamini ve magnezyum takviyelerine ihtiyacınız olup olmadığı konusunda doktorunuza danışın. Bu takviyeler bacaklarda şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.
EGZERSİZ YAPIN
Bir saatlik egzersizle sıvı tutulması en az yarım litre azaltılabilir. Egzersiz ne kadar fazla terlemeye neden olursa, vücuttan o kadar fazla su atılır. Ancak susuz kalmamak için egzersizden sonra bol su içmeyi unutmayın. Ayrıca uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz oturmaktan kaçının. Hareketsizlik bacaklarda sıvı tutulmasını kolaylaştırır.
YETERİ KADAR UYUYUN
Geceleri iyi uyuduğunuzdan emin olun çünkü uyku da vücuttaki su dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur.