O şehirlerde yaşayanların kalbi tehlikede! Oxford'lu bilim insanları açıkladı
Megakent İstanbul başta olmak üzere ülkemizde trafik gürültüsünün hayli yoğun olduğu birçok büyükşehir var. Günlük koşuşturma içinde her ne kadar farkına varmasak da bu gürültü sağlığı olumsuz etkiliyor. Yapılan araştırmalara göre trafik sesi ve hava kirliliği yüksek tansiyon riskini artırıyor. Bu da kalbi doğrudan tehdit ediyor.

Büyükşehirlerde adeta doğa sesinin yerini almış olan trafik gürültürü her ne kadar önemsenmese de sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahip. Yeni yapılan bir çalışmaya göre trafik sesinin hipertansiyon riskini artırma gücüne bile sahip.
Daha eski çalışmalar, trafik sesi ile yüksek tansiyon arasında nedensel bir ilişki olduğunu kanıtlamıştı. Ancak ani kan basıncına neden olanın trafiğin sesi mi yoksa artan hava kirliliği mi olduğu değerlendirilememişti.
GÜRÜLTÜ VE HAVA KİRLİLİĞİ HİPERTANSİYON SEBEBİ
Oxford Üniversitesi'nde kardiyovasküler tıp ve halk sağlığı profesörü olan Kazem Rahimi, gürültülü ve kirli bölgelerde yaşamanın hipertansiyon riskini artırdığını belirtiyor.
Araştırmacılar, başlangıçta hipertansiyonu olmayan 40-69 yaş arası katılımcılardan veri topladı. 240.000 katılımcıdan 21.140 katılımcıda birincil hipertansiyon vakaları gelişti. Bu, yol trafiğinin durumu ile sesi arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi.
Uzmanlara göre çalışma, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmede hem bireysel hem de toplumsal düzeylerde karayolu trafiği gürültüsünü ve hava kirliliğini azaltmak gerekliliğini haklı çıkarıyor.
HİPERTANSİYON TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yüksek tansiyon, kan damarlarınızdaki basıncın çok yüksek olduğu anlamına geliyor. Ve bu yaygın durum tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Tedavi edilmeyen hipertansiyon kalp krizi, kalp yetmezliği, düzensiz kalp atışı ve ani ölüm gibi sayısız sağlık sorununa yol açabilir.