Yandex Metrica
SON DAKİKA
O hastalık kadınlarda daha hızlı ilerliyor! Peki neden? Sorun beynin yapısıyla mı alakalı?

O hastalık kadınlarda daha hızlı ilerliyor! Peki neden? Sorun beynin yapısıyla mı alakalı?

Son yıllarda adı en sık duyulan hastalıklardan olan Alzheimer kadınlarda erkeklere göre daha hızlı ilerliyor. İsrail'de yapılan bir araştırmaya göre bunun nedeni hastalığa yakalanan kadınların beynindeki moleküler bir mekanizma. Çalışma, kadınların bilişsel yeteneklerinde yaşanan hızlı gerilemenin sebebini böylelikle ortaya koyuyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:51

Bunamanın ana nedenlerinden biri olan Alzheimer kadınların bilişsel yeteneklerinde erkeklerden daha hızlı düşüşe neden oluyor.

Bu durum uzun zamandır biliniyordu ancak nedenleri henüz netlik kazanmamıştı. Ancak kadınlarda daha hızlı seyretmesinin nedeni konusunda şu bir gerçek ki, beynin yapısındaki değişikliklerden kaynaklanmıyor. Durumun ana sebebi bunamadan muzdarip kadınların  bilişsel yeteneklerindeki değişiklikler.

Anne babalar bu haber sizin için! Bir çocuğun en fazla... Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KADINLARIN BEYNİNDE MOLEKÜLER MEKANİZMA BULUNDU

Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Prof. Hermona Soreq tarafından yönetilen araştırma ise konuya netlik kazandırdı diyebiliriz. Çünkü ekip çalışma kapsamında kadın Alzheimer hastalarının beyninde yer alan moleküler bir mekanizmayı keşfetti. 

Meyve ve sebzelerin kabuğu soyulmalı mı soyulmamalı mı? Hangisi daha... Haberi Görüntüle

En sevilen yaz meyvesi migrene neden olabilir mi? Araştırmalar ne... Haberi Görüntüle

BİLİŞSEL GERİLEMEYİ HIZLANDIRIYOR

Çalışma, ilk kez küçük RNA parçalarından oluşan bir aile ile kadınlarda hastalık gelişme hızı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu keşfetti. Araştırmacılar, Alzheimer'lı kadınlar arasında hızlı bir bilişsel bozukluk gördü ancak bunun kadınların beyin yapısına yansımadığı bulundu. Beyindeki RNA depolarındaki düşüşün kadınlarda bilişsel gerilemenin gelişmesinde bir hızlanmaya neden olduğu söylendi. 

Söz konusu çalışma, kadınlar arasında Alzheimer gelişiminin kontrol mekanizmalarına yeni bir ışık tutuyor ve sadece kadınlarda demansın gelişme şekli ve bilişsel göstergelerdeki hızlı düşüş değil, aynı zamanda semptomların tedavi edilebilmesi konusundaki önemli farklılıkları da vurguluyor.

Araştırma ile kadınların beyinlerinde meydana gelen süreçler ve şimdiye kadar sunulan tedavi protokolünün neden tatmin edici olmadığı konusunda ilk kez moleküler bir açıklama getiriliyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading