Yandex Metrica
SON DAKİKA
O hastalığa karşı gardınızı alın! Kriz ihtimali en aza inecek

O hastalığa karşı gardınızı alın! Kriz ihtimali en aza inecek

Astım hastalığı sigara kullanımı, hava kirliliği, toz, polen veya bazı alerjiler sebebiyle tetiklenip kriz halini alabiliyor. Yaşam kalitesini düşüren bu duruma karşı bazı önlemler alınmalı. Peki astım alevlenmesi ihtimalini ortadan kaldırmak için evde neler yapılabilir?

Sağlık

23.01.2024, 20:21

Astımı olanlar bu durumu genellikle "nefesim kesiliyor veya yetmiyor" şeklinde dile getiriyor. Çünkü astım direkt olarak solunum yollarını etkileyen bir hastalık. 

Evdeki tozdan, hava kirliliğinden, bazı tüylü hayvan alerjilerinden, hatta stresten bile kaynaklanabilen bu durum bazen krize de dönüşebiliyor. Neyse ki kişinin hastanelik olmaması için evde alabileceği bazı önlemler var. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

NEVRESİMLERİ HER HAFTA YIKAYIN

Toz akarları, alerjik astım atağını tetikleyebilen en yaygın uyarıcıdır. Çarşafların, battaniyelerin, yorganların ve yastıkların içine girmeyi severler. Bu yüzden çarşaflarınızı haftada en az bir kez değiştirin veya yıkayın. 

Bakan Koca tarih verip açıkladı: MHRS randevularına düzenleme geliyor Haberi Görüntüle

YASTIK VE YORGANLARA MUTLAKA KILIF GEÇİRİN 

Şilteler, bazı battaniyeler, yorganlar ve yastıklar yıkanamaz. Kendinizi toz akarlarından korumak için yıkanabilir kılıflar kullanmanız gerekebilir. En koruyucu olanlar, sizi akarlardan uzak tutan fermuarlı kılıflar olacaktır. 

Avustralyalı doktorlar açıkladı! Uzun süreli Kovid diye bir şey yok! Haberi Görüntüle

HALILARI KALDIRIN

Toz akarları yumuşak yüzeyleri sever ve pürüzsüz yüzeylerden nefret eder. Mümkünse, döşemeli sandalyeleri ve kanepeleri evinizden çıkarın ve ahşap olanlarla değiştirin. Ayrıca, evinizdeki halıları kaldırın ve temizlemesi daha kolay olan sert zemin yüzeyleriyle değiştirin. Halıları çıkaramıyorsanız, her gün süpürdüğünüzden emin olun.

Gıda boyaları zararlı mı? Hangi renkte olanlar daha tehlikeli? Haberi Görüntüle

BÖCEK PİSLİKLERİ BULURSANIZ HEMEN TEMİZLEYİN

Evinizde hamamböceği pisliği bulursanız, astım krizini tetikleyebilecekleri için mümkün olan en kısa sürede onlardan kurtulun. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

EVCİL HAYVANINIZIN BAKIMINI YAPIN

Bazı evcil hayvanlar, özellikle kediler, köpekler ve diğer tüylü hayvanlar astım ataklarını tetikler. Ancak sorun kürkleri değil, ölü deri hücreleri, tükürükleri ve idrarlarıdır. Astımı olan birçok insan, evcil hayvan sahibi olmamayı tercih eder. Ancak evcil hayvanınız varsa ve astım hastasıysanız, onu evin belirli odalarıyla sınırlandırdığınızdan ve özellikle yatak odanızın dışında bıraktığınızdan emin olun. 

Bu hastalık cinsel hayatı aktif olan herkesi bulabilir! Aşı riski... Haberi Görüntüle

EVİN İÇİNDE SİGARAYA İZİN VERMEYİN

Tütün herkeste astım krizini tetikleyebilir. Ayrıca atakları kötüleştirebilir veya astımı alevlendirebilir. Çocuklar, ciğerleri henüz olgunlaşmadığı için ve daha hızlı nefes alıp verdikleri için dumana karşı daha hassastırlar ve bu nedenle kısa sürede yetişkinlerden daha fazla duman solurlar. Evinizde veya arabanızda kimsenin sigara içmediğinden emin olun. Pasif sigara dumanı bile astımı kötüleştirebilir.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

NEMLİ BÖLGE KALMAMASINA DİKKAT EDİN

Toz akarlarının yanı sıra küf, alerjik astımı olan kişilerin başka bir düşmanıdır. Mutfak, banyo, bodrum gibi sıcak, nemli yerlerde kolaylıkla yetişir. Duşlarınızda su kalmadığından emin olun. Lavabo ve küvetlerdeki sızıntıları giderin ve ortamı kuru tutmak için bir nem giderici kullanın. Klimalar da nemi azaltır. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading