Yandex Metrica
SON DAKİKA
O alışkanlık bunamaya yol açıyor! Burun karıştırmak bunama riskini artırabilir!

O alışkanlık bunamaya yol açıyor! Burun karıştırmak bunama riskini artırabilir!

Burun karıştırmak kötü bir alışkanlık olarak görülse de bazı insanlarda bu bir tik haline gelebiliyor. Bulduğu her fırsatta elini burnuna götürenlere ise nörologlardan kötü haber var. Yapılan fare deneyinde bu alışkanlığın Alzheimer riskini artırdığı görüldü.

Sağlık

23.01.2024, 20:07

Bilim adamlarına göre, birçok kişi tarafından kötü bir alışkanlık olarak görülen burun karıştırmak, sağlık üzerinde de zararlı bir etkiye sahip. 

Yapılan çalışma, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilen bir bakteri türü olan klamidya pnömonisinin, merkezi sinir sistemine saldırmak için burun boşluğu ile beyin arasında uzanan siniri bir istila yolu olarak kullandığını buldu. Yanıt olarak, beyindeki hücreler, Alzheimer hastalığının bir işareti olan amiloid beta proteini biriktirmeye başladı.

Coronavirüs aşısı olanlar dikkat! Aşı yaptıran milyonlarca kişinin kalp sağlığını... Haberi Görüntüle

ENFEKSİYONA YOL AÇAN BAKTERİ BEYNE ULAŞABİLİR

Nörolog Profesör James St. John fare modelinde gördükleri kanıtların potansiyel olarak insanlar için de korkutucu olduğunu söyledi. "Bu çalışmayı insanlarda yapmamız ve aynı yolun aynı şekilde çalışıp çalışmadığını doğrulamamız gerekiyor." diyen John, "Bildiğimiz şey, aynı bakterilerin insanlarda da mevcut olduğu, ancak oraya nasıl geldiklerini çözemedik." ifadesini kullanıyor. 

Burun karıştırmak ve burundaki kılları yolmak iyi bir fikir değil.
Çünkü burnun astarına zarar verirseniz, beyninize giren bakteri sayısını artırabilirsiniz.

Koku testleri, Alzheimer'ın saptanmasına da yardımcı olabilir, çünkü koku alma duyusu kaybı genellikle erken bir gösterge olarak kabul edilir. Bir kişi 60 yaşına geldiğinde koku testlerinin erken bir dedektör olarak faydalı olabileceğini öne sürüyor.

Tüm bunama türlerini önlemenin kesin bir yolu ise yok, ancak sağlıklı bir yaşam tarzının yaşlandığınızda bunama gelişme riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğine dair iyi kanıtlar var.

O vitamin yaşlı adamı öldürdü! Her şey 10 gün içinde... Haberi Görüntüle

BUNAMADA DİĞER RİSK FAKTÖRLERİ NE?

Ne kadar yaşlıysanız, demans geliştirme olasılığınız o kadar yüksektir. Ancak bunama yaşlanmanın doğal bir parçası değildir. genel olarak genlerin tek başına bunamaya neden olduğu düşünülmez. Bununla birlikte, daha az yaygın türlerin bazılarında belirli genetik faktörler söz konusudur. Demans genellikle, sigara içmek ve düzenli egzersiz yapmamak gibi genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle gelişir. Bunama, düşük eğitim seviyeleri ile de yakından alakalı. 

Alzheimer'dan sağlıklı, dengeli beslenerek, sağlıklı kiloda kalarak, düzenli egzersiz yaparak, alkolü ve sigarayı bırakarak, kan basıncınızı sağlıklı bir seviyede tutarak korunmak ise mümkün. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading