Müzik insanı nasıl mutlu ediyor? 20 dakikası bile yetiyor
Müzik ruhun gerçekten gıdası. Yapılan araştırmalar, müzik ile iyi hissetme arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. 20 dakikalık müzik dinleme, modu %21 oranında yükseltiyor.
Moral bozukluğunda, mod düşüklüğünde veya stresliyken çoğu insanın ilk sarıldığı şey şarkılar oluyor. Çünkü müziğin, insan ruhunu iyileştirme üzerinde ciddi anlamda etkisi var.
Yapılan bir araştırmalar da bunu destekliyor. Araştırmacılar 20 dakika yoga yapmanın, kişinin modunu yalnızca yüzde 10 oranında artırırken 20 dakika müzik dinlemenin bu modu yüzde 21 oranında artırdığını kanıtladı. Bu artış oranı köpeğiyle yürüyüşe çıkanlarda ise yalnızca yüzde yedi.
KONSERE GİTMEK MUTLU EDİYOR
Araştırmaya katılan 60 kişi, 40 soruluk testi çözdükten sonra gruplara ayrılarak sırasıyla konsere gitti, yoga derslerine katıldı ve köpeklerini gezdirdi. Bu etkinliklerin sonrasında yapılan testle ise katılımcıların stres ve mutluluk değerleri tekrar ölçüldü. Bu kişilerden konsere gidenlerde mutluluk orası yüzde 21’e kadar çıktı.
Araştırma, müzik ve iyi hissetmenin bağlantısını hatırlatan bilimsel bir çalışma. Daha önceki çalışmalar, müziğin vücuttaki dopamin hormonu seviyesini yüzde dokuz oranında arttırdığını kanıtlamıştı. Başka bir araştırmada ise iyi hisseden insanların gelecek beş yıl içinde ölme ihtimalinin yüzde 35 oranında azaldığı kanıtlanmıştı.
YAŞAM SÜRESİNİ ARTIRIYOR
Geçmişte yapılan araştırmalar, müziğin insan beynindeki mutluluk hormonlarının salımını artırıp yaşam süresini uzattığını göstermişti.
Öte yandan müzik dinlemek, kalp rahatsızlıklarının da tedavi sürecini hızlandırabiliyor. Kalp ritimlerini normalleştiriyor, tansiyonu düzene sokuyor. Ağrıların hafiflemesi ve dinmesinde de önemli rol oynayan müzik, bağışıklık sistemi üzerinde de etkili. Araştırmalarla kanıtlanmış gerçeklerden biri de müzik dinlemenin ezberlemeye ve öğrenmeye yardımcı olması. Buna Mozart Etkisi de deniyor.