Muz yerken sakın bu hatayı yapmayın! Çoğu insan çöpe atıyor! Aslında vitamin deposu
En sevilen meyvelerden olan muz hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı. Ancak çoğu insan bu meyveyi doğru tüketmiyor. Kabuğunu soyduktan sonra meyvenin üzerinde tel gibi bölümü atmayan neredeyse yok denecek kadar az. Aslında hem bu teller hem de kabuk kısmı meyve kadar faydalı. Natural tıp uzmanı Yifat Avikasis detayları açıklıyor.

Muz yerken üzerindeki ince tel gibi kısımları atıyor musunuz? Pek çok muz tutkunu, meyveyi soyarken o tuhaf telleri de çıkarıyor. Aslında sağlık için bunları da yemek gerekiyor.
Natural tıp uzmanı Yifat Avikasis'e göre bu iplikler şeker, amino asit ve temel bileşikler de dahil olmak üzere hayati besin maddelerinin muz boyunca taşınmasında çok önemli rol oynuyor.
MUZUN ÜZERİNDEKİ İPLER NE İŞE YARIYOR?
İplerin, muzun olgunlaşma süreci için hayati önem taşıyan maddelerin taşıma sistemi olduğunu söyleyen Avikasis, bunların nişastaları meyve olgunlaşmasından sorumlu şekerlere dönüştürerek enzimlerin ve hormonların hareketini kolaylaştırdığını belirtiyor. Üstelik bu lifler, sağlıklı bir sindirim sistemini ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eden lif ile dolu.
Avikasis, muzların zengin bir potasyum, C vitamini, B vitaminleri, magnezyum ve diyet lifi kaynağı olduğunu ve bunların hepsinin vücut fonksiyonları için gerekli olduğunu belirtiyor. Muzdaki potasyum içeriği kan basıncını koruyor ve kalp sağlığını geliştiriyor.
KABUĞU DA TÜKETİLEBİLİR
Muz üzerindeki teller için belirtilen faydaların aynısı muz kabukları için de geçerli. Bu kabuklar sert ve acı olmalarına rağmen yenilebiliyor. A, B vitaminleri, lutein, diğer antioksidanlar ve önemli miktarda çözünür ve çözünmez lif gibi besinleri içeren muz kabukları sindirimi yavaşlatıyor, tokluk hissini artırıyor, kolesterolün düşürülmesine yardımcı oluyor ve genel olarak kilo kontrolüne katkıda bulunuyor.
YEŞİL KABUKLAR DAHA SAĞLIKLI
Uzmanlar sarı muz kabuklarının kanser önleyici özelliklere sahip olmasına rağmen yeşil muz kabuklarının daha da sağlıklı olduğunu belirtiyor. Yeşil kabuklar birçok probiyotik ve diyet lifini taklit eden bir karbonhidrat çeşidi olan dirençli nişasta içeriyor. Bu nişasta kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı oluyor ve uzun süreli tokluk hissini destekliyor. Vücut dirençli nişastayı tam olarak ememediği için daha az kalori alınmış oluyor.