banner2

Mutlu bağırsakların sırrı o sebzelerde! Uzmanlar "mutfağınızdan eksik etmeyin" diyor

Probiyotik ve prebiyotik terimlerini çoğunuz duymuşsunuzdur. Bunlar öncelikle bağırsak sonra da genel sağlığı iyileştiren önemli gıda formları. Yapılan araştırmalara göre özellikle 5 sebze var ki bağırsakları adeta tedavi ediyor. Peki bir insan her gün ne kadar prebiyotik gıda tüketmeli?

Sağlık 20.09.2023, 13:20
Abone ol

İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsakların sağlığı genel fiziksel durumu da yakından etkiliyor. Bunun için özellikle beslenmeye önem verilmesi şart. 

Bağırsak ve mideyi sağlıklı bir hale getirmek çoğu insana karmaşık gelebiliyor. Ancak yapılan bir çalışma bu konuda insanlara yardımcı olacak bilgiler içeriyor. Binlerce gıdanın prebiyotik içeriğini inceleyen araştırma bağırsak için en sağlıklı olanları listeliyor. 

BU YİYECEKLER BAĞIRSAK DOSTU

Buna göre karahindiba, yer elması, sarımsak, pırasa ve soğan listenin olmazsa olmazı. Probiyotik açısından zengin bu gıdalar aynı zamanda bağırsak sağlığını destekleme ve tokluk hissini artırma yeteneği nedeniyle ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan bol miktarda diyet lifi içeriyor. 

Probiyotikler ve prebiyotikler, sağlıklı bir bağırsağı korumak ve bağırsak iyileşmesini kolaylaştırmak için her biri farklı amaçlara hizmet eden temel bileşenler. Fermente gıdalarda bulunan probiyotikler, bağışıklık sistemini dengeleyen ve bağırsaklardaki iltihabı azaltmak için çalışan bakterilerden oluşuyor. 

PREBİYOTİKLER FAYDALI BAKTERİLERİ ARTIRIYOR

Yaygın yanılgıların aksine çoğu probiyotik, zamanla bağırsak bakterilerinin bileşiminde önemli değişikliklere neden olmuyor. Bu dönüşüm, halihazırda bağırsakta bulunan faydalı bakterilere besin sağlayan ve sonuçta popülasyonlarının artmasına yol açan prebiyotikler tarafından yönlendiriliyor. Uzmanlara göre bağırsak sağlığının kapsamlı ve kalıcı olarak iyileştirilmesi için, beslenme hem probiyotikleri hem de prebiyotikleri içermeli.

Araştırma ayrıca, mikrobiyom çeşitliliğinin eksikliği ile obezite ve tip 2 diyabet gibi durumlar arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.

Ekip 8.000'den fazla gıdanın prebiyotik içeriğini değerlendirmek için daha önce yayınlanmış bilimsel bulgulara başvurdu. Bu yiyeceklerin üçte birinden fazlasının prebiyotik içerdiği bulundu; karahindiba yeşillikleri, yer elması, sarımsak, pırasa ve soğan bunların başında geliyor. Bu sebzeler, besinin gramı başına yaklaşık 100 ila 240 miligram arasında değişen prebiyotik miktarlarına sahipti.

PREBİYOTİK AÇISINDAN DÜŞÜK OLAN BESİNLER HANGİLERİ? 

Buğday gibi besinler ise prebiyotik ölçeğinde daha alt sıralarda yer aldı. Prebiyotik içeriği minimum düzeyde olan veya hiç olmayan yiyecekler arasında süt ürünleri, yumurtalar, yağlar ve etler bulunuyor. 

Uluslararası Probiyotikler ve Prebiyotikler Bilimsel Birliği günlük 5 gram Prebiyotik tüketimini öneriyor. Önerilen günlük lif alımı ise 2000 kalorilik bir diyet için 28 gram.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!