Multivitamin oyununa gelmeyin! İncelemeler, gıda takviyelerinin işe yaramadığını gösteriyor!
Hayatı daha hızlı yaşamaya başladığımız şu günlerde enerjimizin de daima yüksek kalması için farklı vitamin destekleri alıyoruz. Peki bu mineral ve multivitaminlerin gerçekten vücuda bir faydası var mı yoksa her şey psikolojik mi? Yapılan araştırmalar bu tarz desteklerin işe yaramadığını ortaya koyuyor.

Gıda takviyeleri işe yarıyor mu? Vitamin ve mineral takviyeleri kanser ve kalp krizine karşı etkili mi? İşte cevaplar...
Hastalıklardan koruduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve enerji verdiği için tüketilmesi tavsiye edilen vitaminler aslında hiçbir işe yaramıyor.
Bir milyondan fazla kişi üzerinde yapılan 84 çalışmanın sistematik incelemesinin sonuçlarına göre vitamin, mineral ve multivitamin takviyeleri hamile olmayan yetişkinlerde para israfından başka bir şey değil.
KANSER VE KALP KRİZİNDE TAKVİYELER İŞE YARAMIYOR
Vitamin ve mineral takviyesi kullananlarda, kanser, kalp krizi ve felç gibi ciddi kardiyovasküler hastalıklar ve ölümlerde bir azalma tespit edilmedi. Sadece multivitamin kullanımı ile kanser ensidansı için küçük bir fayda bulundu.
Araştırma sonucunda beta karoten, akciğer kanseri riski yüksek olan kişilerde, artmış akciğer kanseri riski ve diğer zararlı sonuçlarla ilişkilendirildi. Sınırlı deliller, bazı takviyelerin daha yüksek ciddi zarar riski, hemorajik felç ve böbrek taşları ile ilişkili olabileceğini düşündürüyor.
ABD, VİTAMİNE 50 MİLYAR DOLAR HARCAMIŞ
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta da Türkiye'de gıda takviyelerinin kullanımının bir hayli arttığını şu sözlerle dile getiriyor.
"Amerikalılar 2021’de vitaminler ve takviyeler için 50 milyar dolar harcamış. Bizde de bu miktarda olmasa bile aşırı miktarda gıda takviyesi kullanılıyor."
Paranızın boşa gittiğini, üstelik zarar da görebileceğinizi unutmayın diyen Küçükusta, sağlıklı yaşamanın yolunun kaliteli gıdalarla adam gibi beslenmeden geçtiğinin altını çiziyor.