Yandex Metrica
SON DAKİKA
Meyve ve sebzeler kabukları soyularak mı tüketilmeli?

Meyve ve sebzeler kabukları soyularak mı tüketilmeli?

Meyve ve sebzeleri yerken kabukları soymak mı gerekiyor? Yapılan araştırmalara göre çoğu zaman buna gerek yok çünkü. Bu yiyeceklerin kabukları da kendileri kadar fazla vitamin ve mineral içeriyor. Peki hangi meyvelerin kabukları soyulmalı?

Sağlık

23.01.2024, 20:07

Meyve ve sebzeleri hazırlarken birçokları için ilk yapılan, onları soymaktır. Ancak çoğu zaman aslında bu gerekli değil. Çünkü bu gıda maddelerinin kabuğunda önemli besinler var. 

Meyve ve sebzeler zengin vitamin, mineral, lif ve antioksidanlar gibi birçok fitokimyasal kaynağıdır. Bu yoğun besleyici gıdalardan yeterince yememek, kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere artan kronik hastalık riskini düşürüyor. 

Koşarken bunları yapmak kalp krizine yol açabilir! Kardiyologlar 6 hatayı... Haberi Görüntüle

HANGİ SEZELERİN KABUĞU SOYULMAMALI?

Peki hangi meyve ve sebzeleri kabuğu ile yemek vücuda olumlu katkılar sunar? Böyle bir liste yapılsa pancar kökü, tatlı patates, zencefil ve turp sayılabilir. ABD Tarım Bakanlığı'na göre soyulmamış elmalar ise şunları içeriyor. 
%15 daha fazla C vitamini
%267 daha fazla K vitamini
%20 daha fazla kalsiyum
%19 daha fazla potasyum ve
%85 daha fazla lif

Ayrıca birçok kabuk, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip flavonoidler ve polifenoller gibi biyolojik olarak aktif fitokimyasallar açısından zengin.

Ancak dış kısımları tatsız ve temizlenmesi zor ise bazı meyvelerin soyulması gerekiyor. Bunlar arasında ise muz, portakal, kavun, ananas
mango, avokado, soğan ve sarımsak var.

Bazıları, meyve ve sebzeleri yüzeydeki böcek ilaçlarından endişe duydukları için soyar. Ancak bu kalıntıların çoğu yıkama ile giderilebilir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading