Yandex Metrica
SON DAKİKA
Meyve ne zaman tüketilmeli? Yemekten önce mi sonra mı?

Meyve ne zaman tüketilmeli? Yemekten önce mi sonra mı?

Vitamin, mineral ve lif açısından zengin, kalori ve yağ bakımından düşük olan meyveler gün içinde mutlaka tüketilmeli. Peki sağlık için gerekli olan besinleri vücuda kazandıran meyveleri ne zaman yemek gerekiyor?

Sağlık

26.03.2024, 02:49

Meyveler, kalorileri ve yağları düşük, vitamin, mineral ve lif açısından zengin oldukları için sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli bir parçası. 

Uzmanlar, bir kişinin genel sağlığını iyileştirmek ve kalp hastalığı, hipertansiyon, inme vb. gibi bir dizi hastalığı önlemek için günlük olarak meyve tüketmeyi öneriyor. Bununla birlikte, yaygın olarak tartışılan bir konu, meyve yemek için günün hangi saatinin uygun olduğudur. Bazıları ideal zamanın yemekten önce olduğunu savunurken, bazıları yemekten sonra meyve yemekte ısrar ediyor.

İddiaların hiçbirini destekleyecek bilimsel bir kanıt olmasa da şeker hastaları veya kilo vermek isteyenler için belirli zamanlarda meyve yemek oldukça faydalı olabilir.

Her yemeğe ekliyoruz! Böbrekleri bitiriyor! Erken ölüm olasılığını artırıyor Haberi Görüntüle

EFSANE 1: MEYVE AÇ KARNINA YENMELİ

Meyve her zaman aç karnına yenmelidir şeklinde yaygın düşünce bir efsanedir. Yemekle birlikte meyve yemenin sindirimi yavaşlattığı ve yiyeceklerin midede yerleşmesine yol açtığı fikrine dayanır. Meyvedeki lif gerçekten de besinlerin mideden salınmasını yavaşlatabilse de, yiyeceklerin midede süresiz olarak yerleşmesine neden olduğu doğru değil. Yani meyve tüketiminden dolayı mide boşalma hızı oldukça yavaştır ama bu hiçbir şekilde sindirimi, besinlerin midede çökelmesine ve bozulmasına neden olacak kadar yavaşlatmaz.

Anne babalar bu haber sizin için! Bir çocuğun en fazla... Haberi Görüntüle

EFSANE 2: ŞEKER HASTALARI YEMEKTEN 1-2 SAAT SONRA YEMELİ

"Şeker hastaları yemekten 1-2 saat önce veya sonra meyve yemelidir." fikri de doğruyu yansıtmıyor. Yemekle birlikte meyve yemenin sindirimi etkileyebileceği fikrine dayan bu efsane, zaten sindirim sorunları yaşayan diyabetli bir kişi için daha da belirgin olabilir. Bununla birlikte, bir öğünden ayrı olarak meyve yemenin sindirimi iyileştirdiğini gösteren hiçbir kanıt yok. Bu nedenle, diyabetli bir kişi meyveyi protein, lif veya yağ açısından zengin diğer yiyeceklerle birleştirmekten daha fazla fayda sağlayabilir.

Kulağınız sürekli kaşınıyor mu? Kulak temizleme çubuğu kullanmak işe yarar... Haberi Görüntüle

EFSANE 3: GECELERİ MEYVE YENMEZ

Geceleri meyve yemekten kaçınılması gerektiğini benimseyen düşünce de doğru değil. Genel olarak, yatmadan birkaç saat önce yemek yemek kişinin uykusunu etkileyebilir. Bununla birlikte, meyve yemenin uykuyu etkileme olasılığı diğer yiyeceklere, özellikle şeker eklenmiş işlenmiş yiyeceklere göre daha az. Aslında, bazı taze meyvelerin seçilmesinin uykuya yardımcı olduğu bile biliniyor. Özellikle potasyum içeren muz yemek, gece bacak kramplarını önleyebilirken kayısı veya hurma gibi yüksek magnezyum konsantrasyonuna sahip meyveler rahatlamanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.

Bakan Koca tarih verip açıkladı: MHRS randevularına düzenleme geliyor Haberi Görüntüle

DİYABETLİLER NASIL TÜKETMELİ?

Meyve gibi karbonhidrat içeren yiyecekler, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri seviyelerinde büyük artışlara neden olabilir ve bu da zamanla daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, herhangi bir şeker hastalığı olan kişilerde meyveleri protein veya yağ oranı yüksek diğer yiyeceklerle birleştirmeniz önerilir. 

Bu yağın iyi gelmediği şey yok! Hafızayı güçlendiriyor, cildi besliyor,... Haberi Görüntüle

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Meyvenin içerdiği lif nedeniyle, onu yemek daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir, bu da daha az kalori almanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu yüzden kilo vermek isteyen kişiler için yemekten hemen önce veya sonra meyve yemek tükettikleri kaloriyi azaltmada ve dolayısıyla kilo vermede oldukça faydalı olabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading