Yandex Metrica

Mesane veya böbrek taşınız olup olmadığını nasıl anlarsınız? İkisi arasındaki ne gibi farklılıklar var?

Mesane veya böbrek taşınız olup olmadığını nasıl anlarsınız? İkisi arasındaki ne gibi farklılıklar var?

Mesane ve böbrek taşları, kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebiliyor. Zaman zaman karıştırılan bu taşlar aslında birbirlerinden çok farklı. Mesane taşları, idrarı depolayan mesanede oluşurken böbrek taşları, idrar üreten böbreklerden birinde veya her ikisinde bulunuyor. Aradaki farklara daha yakından bakalım.

Sağlık

09.02.2024, 17:35

Mesane ve böbrek taşları, idrarda bulunan proteinler tarafından üretilen katı kristalize metal kütleleridir.

Mesane taşları, idrarı depolayan mesanede oluşur. Böbrek taşları, idrar üreten böbreklerden birinde veya her ikisinde bulunur. Her iki taş türü de idrardaki mineraller konsantre hale geldiğinde oluşur.

Böbrek taşları mesane taşlarından daha yaygındır. Bazı durumlarda, böbrek taşları üreterden aşağı doğru hareket ederse mesane taşları haline gelebilir.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

MESANE TAŞININ BELİRTİLERİ

Genellikle mesanedeki küçük taşlar belirgin semptomlara neden olmaz. Sıklıkla vücuttan sorunsuz geçebilirler. Daha büyük mesane taşları ise alt karın ağrısı, sık idrara çıkma isteği, ağrılı idrara çıkma, idrarda kan, idrara çıkma sırasında idrar miktarının azalması ve idrar yolu enfeksiyonları gibi belirtiler görülür. 

Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve dilde... Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve... Haberi Görüntüle

BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ

Böbrek taşı belirtileri ise daha belirgindir. Sırt, yan, alt karın veya kasıkta keskin ağrI, idrarda kan, sık idrara çıkma isteği, ağrılı idrara çıkma, idrara çıkma sırasında idrar miktarının azalması, bulanık veya kokulu idrar, kusma, ateş
ve soğuk algınlığı gibi. 

İdrar çok kalınlaştığında mesane ve böbrek taşları gelişir. Bu, idrardaki minerallerin sertleşerek katı, kristalleşmiş taşlar oluşturmasına neden olur.

Mesane taşları için risk faktörleri arasında cinsiyet önemli bir yer tutar. Erkeklerde daha sık görülür. Bunun dışında yaşlılık, radyoterapi, mesane ameliyatı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve tekrarlayan böbrek taşları mesane taşları için birer risk faktörüdür. 

Böbrek taşları da erkeklerde daha sık görülüyor. Bunun dışında hiperparatiroidizm, susuzluk, ailede böbrek taşı öyküsü, böbreklerin yapısal anormallikleri, hipertansiyon, şişmanlık
kistik böbrek hastalığı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
böbrek taşlarının oluşmasında en önemli etkenler. 

İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar Haberi Görüntüle

TEDAVİ TAŞIN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Her iki hastalığın da tedavi planı yapılırken taşa neden olan hastalığın tam olarak belirlenmesi ve buna uygun bir tedavi yöntemi seçilmesi gerekir. 

Genel olarak 0.5 cm’nin altındaki mesane taşlarının idrar kanalından kendiliğinden düşmesi beklenir. Cerrahi yöntemler ise genel olarak mesane taşlarının 3 cm’den büyük olduğu ya da çok sert bir yapıya sahip olduğu durumlarda tercih edilir.

5 mm’ye kadar olan böbrek taşı tedavisi ise taşın küçük olması nedeniyle ağrı kesici, antispazmodik ilaçlar ve bol sıvı alımı ile yapılır. Bu yöntemlerle taş kendiliğinden düşebilir. 5 mm’den büyük olan böbrek taşı tedavisi ise vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma ile kırılarak idrarla atılmaları sağlanarak yapılır. Bunların dışında Endoskopik bir ameliyat olan PNL yöntemi ise, 2 cm’den büyük böbrek taşı tedavisi için uygulanır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading