Yandex Metrica

Meme kanseri teşhisinde parmak izi kullanılabilir mi? Kanserin biyolojik belirtilerine rastlandı

Meme kanseri teşhisinde parmak izi kullanılabilir mi? Kanserin biyolojik belirtilerine rastlandı

Özellikle kadınlarda sıklıkla görülen meme kanserinde erken teşhis büyük önem taşıyor. Bunun için kişisel muayene ve mamografi kontrollerinin mutlaka zamanında yaptırılması lazım. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre ise bu hastalık parmak izi ile tespit edilebilir. Böylece yakın gelecekte biyopsi uygulamasına gerek kalmayabilir.

Sağlık

23.01.2024, 20:29

Meme kanseri çağımızın en sık görülen ve teşhisinde geç kalma durumunda can kaybıyla sonuçlanan bir hastalık. Ancak erken tespiti mümkün. Hatta İngiliz bilimadamları bu konuyla ilgili çığır açan bir şey keşfetti. 

Dr. Simona Francese imzalı araştırma, aslında suç mahallerinde bırakılan parmak izlerinden daha fazla bilgi çıkarmanın bir yolunu bulmak için yürütülüyordu. Ancak meme kanseri tespiti ile ilgili önemli verilere ulaşıldı. 

Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden nesile büyüdüğünü keşfetti Demans yakın gelecekte yok olabilir! Bilim insanları o organın nesilden... Haberi Görüntüle

PARMAK İZİ İLE TESPİT NASIL SAĞLANIYOR?

Bilim adamları, 15 kadın üzerinde test uyguladı. Hepsi parmak izlerini araştırmacılar tarafından sağlanan bir alüminyum karo üzerinde bıraktı. Parmak izlerinde cinsiyetin teşhis edilmesini sağlayan belirli molekülleri incelerken meme kanseri için biyobelirteçler olan bazı küçük proteinler ve peptitler belirlediler. Bunun üzerinde yöntemlerini geliştiren ekip
bir kadının parmak izlerine özel bir kimyasal püskürttü ve kütle spektrografına yerleştirdi. Güçlü bir lazer kullanarak ter örneğini gaza dönüştürdüler. Gazda bulunan proteinler analiz edildi. Böylece meme kanserinin var olup olmadığına dair kesin bir gösterge elde edildi.

Test edilen 15 kadından beşinde iyi huylu yumrular vardı. Beşinde de erken evre meme kanseri vardı. Kalan beşinde ilerlemiş kanser vardı.

Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Patatesi kızartmadan önce bunu deneyin! O organdaki morlukları yok ediyor Haberi Görüntüle

TEST HASTALIĞIN ŞİDDETİNİ DE GÖSTERİYOR

Araştırmacılar parmak izlerini tüm parmaklardan inceledi. Sonuç olarak, her bir tümör tipini %97,8 doğrulukla ayrı ayrı tanımladılar. Yani test sadece iyi huylu ve kötü huylu tümörleri ayırt etmekle kalmıyor, aynı zamanda hastalığın şiddetini de gösteriyor.

Bilim adamları, gelecekte meme kanserinin mamografi ve hatta biyopsi olmadan teşhis edilebileceğine dair umut veriyor. Ekip şimdi de parmak izinin prostat gibi diğer kanserleri tespit edip edemeyeceğini araştırıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading