Yandex Metrica
SON DAKİKA
Melatonin takviyeleri güvenilir mi? Melatonin hangi yan etkilere yol açar?

Melatonin takviyeleri güvenilir mi? Melatonin hangi yan etkilere yol açar?

Uykusuzluk sorununa karşı kullanılan melatonin takviyeleri bazı kişilerin olmazsa olmazı. Ancak bu takviyeler bazı yan etkilere yol açabiliyor. Ayrıca yapılan araştırmalar kimi melatonin takviyelerinin etiketinden yazandan daha fazla miktarda bileşene sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu da kullanan kişide sağlık sorunlarının yaşanması demek.

Sağlık

15.02.2024, 10:02

Uykusuzluk dünya çapında yetişkinlerin önemli bir kısmını etkiliyor. Bu durum uyku hormonu olarak bilinen melatonin üretimi ile doğru orantılı. Melatonin, özellikle gece ışığa maruz kalmaktan etkilenebiliyor. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

UYKUYA DALMA SÜRESİNİ KISALTIYOR

Araştırmalara göre melatonin kişinin uykuya dalma süresini kısaltıyor. Bununla birlikte, melatoninin uyku kalitesini ve toplam uyku süresini nasıl etkilediği belirsizliğini koruyor.

Hormonları düzenlemek için ilaçlara muhtaç mıyız? Hangi doğal yöntemler hormon... Haberi Görüntüle

JET LAG SEMPTOMLARINI İYİLEŞTİRİYOR

Melatonin, jet lag semptomlarını da iyileştiriyor. Araştırmalar, melatoninin jet gecikmesi olan kişilerde uyanıklığı iyileştirdiğini ve gündüz uykululuğunu azalttığını gösteriyor. Ayrıca yapılan bazı çalışmalar, melatonin almanın vardiyalı çalışanların uyku kalitesini iyileştirebileceğini gösteriyor.

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

ALZHEIMER HASTALARINDA ETKİLİ

Çeşitli araştırmalar, melatonin takviyelerinin Alzheimer hastalığı olan yaşlı erişkinlerde akşamları kafa karışıklığını ve huzursuzluğu azalttığını bulmuş durumda. Ancak, düşünme ve bilişsel işlevi geliştirdiğini gösteren hiçbir çalışma yok.

Peki melatonin takviyeleri ne kadar güvenli?
Melatonin takviyelerinin insan vücudunda neden olabileceği yan etkiler hakkında yeterli bilgi yok. Ancak, kısa süreli kullanımları güvenli görünüyor. 

Coronavirüs aşısı olanlar dikkat! Aşı yaptıran milyonlarca kişinin kalp sağlığını... Haberi Görüntüle

Meyve ve sebzelerin kabuğu soyulmalı mı soyulmamalı mı? Hangisi daha... Haberi Görüntüle

MELATONİN TAKVİYELERİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR? 

Melatonin takviyelerinin yol açabileceği yan etkilerin başında ise alerjik reaksiyon geliyor. 

Melatonin dahil herhangi bir takviye, aynı anda alınan diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Ayrıca melatoninin hamile veya emziren anneler tarafından alınmasının güvenli olduğunu gösteren yeterli çalışma yok.

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi, bunama ve Alzheimer hastalarının melatonin almasını tavsiye etse de, melatoninin yaşlılarda vücutta daha uzun süre kalma eğiliminde olduğu ve ertesi gün uykululuğa neden olduğu, bunun da düşme ve bozulma riskini artırdığı konusunda büyük endişe var. 

Avustralyalı doktorlar açıkladı! Uzun süreli Kovid diye bir şey yok! Haberi Görüntüle

Anne babalar bu haber sizin için! Bir çocuğun en fazla... Haberi Görüntüle

ETİKETTEKİNDEN FAZLA MİKTARDA MELATONİN ALIYOR OLABİLİRSİNİZ

Öte yandan bazı melatonin takviyeleri bazen etiketinde yazandan daha fazla miktarda olabiliyor. Yakın zamanda ABD pazarındaki 25 melatonin sakızını inceleyen bir araştırma, 22 tanesinin etiketlerinde belirtilenden farklı miktarlarda melatonin içerdiğini buldu. İçerdikleri melatonin miktarı listelenen miktardan yüzde 74 ila yüzde 347 daha fazlaydı. 
 
Bu takviye büyük miktarlarda alındığında, kişinin düşünme yeteneğini ve genel işleyişini etkileyen yorgunluk, baş dönmesi ve uyku hali gibi ertesi gün akşamdan kalma semptomlara neden olabilir. Hatta fazla miktarda melatonin takviyeleri alan bazı kişiler yoğun kabuslar da görebiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading