Meğer adet düzensizliğinin çaresi bu diyetteymiş! Çoğu insan zayıflamak için uyguluyor

Son yılların moda diyetlerinde Keto kadın sağlığı için bazı ilaçlardan bile etkili olabilir. Ohio Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre karbonhidrat yönünden zayıf ama yağ yönünden zengin olan bu beslenme düzensiz adet döngülerini adeta tedavi ediyor. İşte 19 kadın üzerinde yapılan araştırmanın detayları.
Adet bozuklukları ve hatta adetin kesilmesi, üreme çağındaki birçok kadın için önemli bir sorun.
Üreme çağındaki kadınların yüzde 5-7'si her yıl üç ay veya daha uzun süre regl olmuyor.
KETOJENİK DİYET ADETİ DÜZENLER Mİ?
Ohio Eyalet Üniversitesi'nin yeni araştırmasına göre ketojenik diyet, aylık adet döngüsünde sorun yaşayan kadınlara beklenmedik bir çözüm sunabilir.
Araştırmacı Madison Kackley tarafından yürütülen araştırma, ketojenik diyetin adet bozukluğu olan kadınların adet döngülerini düzeltmelerine yardımcı olabileceğini gösterdi.
Ketojenik diyet, yüksek yağ alımı ve düşük karbonhidrat tüketimine dayanan bir beslenme planı.
Bu diyet sayesinde vücut, ana enerji kaynağı olarak karbonhidratlardan elde edilen glikozu kullanmayı bırakıyor ve yağ yakmaya yöneliyor.
Bu süreç, enerji kaynağı olarak kullanılan ketonların üretimine yol açıyor.
ARAŞTIRMAYA 19 KADIN KATILDI
Araştırmaya yaş ortalaması 34 olan ve üç gruba ayrılan 19 sağlıklı ancak fazla kilolu kadın katıldı.
Birinci grup ketojenik diyeti, ikincisi aynı diyeti keton takviyeleri ile birlikte uygularken, üçüncü grup az yağlı bir diyeti uyguladı.
Çalışma altı hafta sürdü ve sonuçların doğruluğunu sağlamak için kadınların tüm yemekleri araştırma ekibi tarafından yedirildi.
Araştırma, diyet değişikliğinin katılımcıların adet döngüsünü etkileyip etkilemeyeceği ve nasıl etkileyeceği üzerine odaklandı.
11 KADIN YENİDEN REGL OLDU
Beslenme ketozisi yaşayan 13 kadından 11'i adet dönemlerinde sıklık veya yoğunluk bakımından değişiklikler olduğunu bildirdi.
Aslında, bir yıldan fazla bir süredir adet görmeyi bırakan altı kadının, çalışma sırasında adetlerinin geri döndüğü görüldü.
En dikkate değer vakalardan biri, diyete başladıktan sadece beş gün sonra ilk adetini gören 33 yaşındaki bir kadındı.
Araştırmacılar, ketonların kadın hormonlarının düzenlenmesinde önceden düşünülenden daha önemli bir rol oynayabileceğine inanıyor.
Şimdiye kadar ketonlar öncelikle bir enerji kaynağı olarak düşünülürken, bu yeni veriler keton üretiminin kadın hormonal sisteminin işleyişiyle bağlantılı olabileceğini düşündürüyor.
Çalışma ayrıca doğum kontrolü alan kadınların adet döngülerinde değişiklik yaşamaması, ketojenik diyetin hormonal etkilerinin, kadınlar hormon tedavisi alırken farklılık gösterebileceğini gösteriyor.
KADIN SAĞLIĞI İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP OLABİLİR
Ketojenik diyet, kilo vermenin bir yolu olarak zaten popüler olsa da araştırmalar, bunun kadın sağlığı üzerinde, özellikle de adet döngüsüyle mücadele edenlerin sağlığı üzerinde daha geniş etkileri olabileceğini gösteriyor.
