Yandex Metrica
SON DAKİKA
Maske takınca virüs arttı! Salgından korunmada fayda sağlamadığı ortaya çıktı

Maske takınca virüs arttı! Salgından korunmada fayda sağlamadığı ortaya çıktı

Covid 19 pandemisiyle birlikte hayatımıza giren maskeler yaklaşık 2 yıl yüzlerimizi kapattı. Salgından koruduğu söylenen bu uygulama, ciğerlerde başka sorunların ortaya çıkmasına yol açtı. Yapılan çok kapsamlı bir araştırmaya göre ise maskeler enfeksiyon kapma veya ölüm oranları üzerinde hiçbir fayda sağlamadı. Hatta bazı çalışmalara göre maske takmak korona testinin pozitif sonuçlanma ihtimalini yüzde bir arttırıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:24

"Maske, mesafe ve hijyen" sloganını 2019 yılından bu yana duyuyoruz. Bu ifade içinde yer alan maske unsuru ise tıpkı aşılar kadar tartışılan bir konu. Kimi maskenin koruyuculuğu artırdığını kimi ise hiçbir etkisinin olmadığını belirtiyor. 

Yapılan geniş kapsamlı bir araştırmaya göre maskelerin Covid enfeksiyonu veya ölüm oranlarında çok az fark yarattığını veya hiçbir etkisinin olmadığını ortaya koydu.

Diş çürüklerine meydan okuyan bir baharat! Yağı ise kanser hücrelerini... Haberi Görüntüle

RİSKİ SADECE %5 AZALTTI

Bir milyondan fazla insanı kapsayan 78 küresel çalışmanın sonuçları, cerrahi maskelerin, Covid veya grip benzeri bir hastalığa yakalanma riskini yalnızca yüzde beş azalttığını gösterdi.

Yetkililer, pandeminin başlangıcındaki etkinlikleri hakkında karışık mesajlar yayınlamıştı. Daha sonra yapılan araştırmalar, maskelerin Covid'i önlediğini kesin olarak gösteremedi.

Oruç tutacaklar dikkat! Oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz? Ramazan ayında... Haberi Görüntüle

İSTATİSTİKSEL OLARAK HİÇBİR FARK YARATMADI

2020 baharında 6.000'den fazla katılımcıyla yapılan ayrı bir Danimarka araştırması, maske takmanın insanların Covid'e yakalanıp yakalanmamasında istatistiksel olarak hiçbir fark yaratmadığını buldu. 

Başka bir çalışma ise, maske takarsanız testinizin pozitif çıkma riskinin  yüzde bir arttığını öne sürdü. Ayrıca yapılan bazı araştırmalarda maske takmanın klinik solunum yolu hastalığı olasılığını yüzde 30 azalttığı bulundu. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezine göre ise, günümüzde, kullanılan maskeler hem takan kişiyi ve hem de başkalarını Covid'den korumaya yardımcı olabilir.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading