Market kasaları ile ilgili ilginç araştırma! Kasa etrafındaki gıdaların ortak bir noktası var
Marketlerde ödeme noktaları olan kasa etrafındaki ürünlere hiç dikkat ettiniz mi? Bu konuyla ilgili ABD'de yapılan bir araştırma kasa çevresindeki reyonların yüzde 89 sağlıksız gıdalarla dolu olduğunu ortaya koyuyor. Hatta bu tarz yiyecekleri üreten şirketler marketlere kasa çevresi için ödeme bile yapıyor.

Market gezmek çoğu insan için oldukça keyif verici olabilir. Renk renk ambalajlar, paketlenmiş abur cuburlar insanı adeta cezbediyor.
Alışveriş yapacağınız ortama girdiğiniz andan çıktığınız noktaya kadar her yer gıda ürünleriyle dolu. Dikkatinizi çekmesi gereken detay ise sağlıklı ürünlerin hemen girişte, zararlıların ise çıkışa yakın konumda bulunuyor olması.
KASA ÇEVRELERİ SAĞLIKSIZ GIDALARLA DOLU
Özellikle ödeme yapılan kasaların etrafının sağlık için çok zararlı yiyeceklerle doldurulmuş olması bir tesadüf olamaz. Bu noktada California Üniversitesi'ndeki araştırmacılar da önemli bir çalışma yaptı. 102 süpermarket ve bakkalı inceleyen ekibe göre kasalardaki yiyecek ve içeceklerin yüzde 70'i sağlıksız. Atıştırmalık boyutundaki seçenekler için bu oran yüzde 89'a yükseliyor.
Yiyecek ve içecek seçeneklerinin çoğu şeker, şekerle tatlandırılmış içecekler ve daha fazlasını içeriyor. Sağlıklı ürünlere rastlamak ise zor. Su, yiyecek ve içecek seçeneklerinin sadece yüzde 3'ünü oluşturuyor. Bunu kabuklu yemişler ve tohumlar, meyve ve sebzeler, baklagiller ve süt izliyor.
MARKETLERE BU AMAÇLA ÖDEME YAPAN ŞİRKETLER BİLE VAR
Araştırmanın baş yazarı Prof. Jennifer Falbe'a göre yiyecek ve içecek şirketleri ürünlerinin satışı için kasa etrafını en önemli nokta olarak görüyor. Çünkü bir mağazada her müşterinin geçmesi gereken tek yer olan kasalar anlık satın almalara katkıda bulunuyor. Hatta bazı yiyecek ve içecek şirketleri bu ürünleri kasaya yakın koymaları için mağazalara ödeme bile yapıyor.
Araştırmacılar ayrıca Davis, Sacramento, Oakland ve Berkeley şehirlerindeki kasaları da inceledi. İnceleme, Berkeley'de büyük gıda mağazalarının kasada daha besleyici ürünler sunmasını zorunlu kılan bir düzenlemenin yürürlüğe girmesinden hemen önce yapıldı.
Falbe, Berkeley'in politikasının, meyve, sebze, kepekli tahıllar, sert kabuklu yemişler ve tohumlar gibi besleyici değeri yüksek gıdaları tüketmeyi, sodyum ve ilave şekerleri azaltmayı vurgulayan federal beslenme yönergeleriyle tutarlı olduğunu söylüyor.