Yandex Metrica
SON DAKİKA
Makarna neden kötüleniyor? Gerçekten kilo aldırıyor mu?

Makarna neden kötüleniyor? Gerçekten kilo aldırıyor mu?

Zayıflamak isterken yapılan en büyük yanlış, sağlıklı karbonhidratları da kesmek. Kilo aldırdığı düşüncesiyle tamamen beslenme içinden çıkartılan makarnalar da karbonhidrat kaynağı. Peki makarna gerçekten kilo verme sürecini baltalıyor mu?

Sağlık

28.02.2024, 12:03

Kendisine bir zayıflama hedefi koyan herkes yasaklı yiyecekler listesi oluşturuyor ve bazı besin gruplarını tamamen hayatından çıkarıyor. Çoğu kişinin ilk olarak yemeği bıraktığı şey ise karbonhidratlar.

Hadis-i Şerif'te de adı geçiyor! Faydaları saymakla bitmiyor! Bu tohum... Haberi Görüntüle

MAKARNA SADECE KARBONHİDRAT İÇERMİYOR

Sağlıklı bir protein ve yağ oranına sahip olan makarna da karbonhidrat içeriyor ancak onu tek ana maddesine göre yargılamak yanlış. Çünkü makarna sadece karbonhidrat değil.
Örneğin yaklaşık 145 gram pişmiş makarna, yaklaşık olarak 38 gr karbonhidrat, 7.7 gr protein ve 0.6 gr yağ içeriyor. 
Ayrıca pişirme sırasında içinde emilen tüm su sayesinde birçok vitamin ve mineral barındırıyor. 

Yağ, karbonhidrat ve proteinin, içine girdiği makro besinler ihtiyacımız olan enerjiyi üretmek için vücutta parçalanıyor. Enerjimizin %45-65'ini karbonhidratlardan, %10-30'unu proteinlerden ve %20-35'ini yağlardan almamız gerekiyor. 

Makrobesin oranları, proteinden 1,2 ila 6,5 ​​kat daha fazla karbonhidrat yemenin sağlıklı olabileceği anlamına geliyor, çünkü her bir gram protein, bir gram karbonhidratla aynı miktarda enerjiye sahip.

Gençler artık yaşlılardan daha mutsuz! 2024 mutluluk araştırmasında Türkiye kaçıncı... Haberi Görüntüle

YUMURTA VE BUĞDAY PROTEİN KAYNAĞI

Makarnadaki karbonhidratın proteine ​​oranı kabaca 5/1 oranına eşdeğer ve bu, onun aslında karbonhidratları dengelemek için yeterli proteine ​​​​sahip olduğu anlamına geliyor. Üstelik sadece yumurta değil, makarnanın içindeki buğday da, güçlü bir protein kaynağı.

İlginçtir, yapılan araştırmalarda insanların düzenli olarak makarna tükettiklerinde daha fazla kilo verdikleri görülmüş. On farklı çalışmanın sistematik bir incelemesi, makarnanın yemekten sonra kan şekeri seviyeleri üzerinde ekmek veya patates ile karşılaştırıldığında daha iyi etkilere sahip olduğunu ortaya koyuyor. 

Dikkat eksikliği olanlarda ölüm riski artıyor! Peki neden? Haberi Görüntüle

VAZGEÇMEK YERİNE PORSİYONU KÜÇÜLTÜN

Yani makarnadan vazgeçmek yerine, porsiyon boyutunu küçültmeyi veya lif oranı daha yüksek olan, bağırsak sağlığına ek faydaları olan ve sizi daha uzun süre tok tutabilen tam buğdaylı makarnaları tercih edebilirsiniz. 

Ancak şöyle bir durum var ki, o da makarnanın genellikle tek başına yenemediği. Bu nedenle, birçok kişi temiz karbonhidratlar yediğinizde kan şekerinin ani yükselme tehlikelerine işaret etse de, genellikle makarnada durum böyle değil. Makarna ana yemeğiniz ise, yanında çeşitli soslarla sebzeler hazırlayabilirsiniz. 

Bu arada yemekten arta kalan makarna, yeniden ısıtsanız bile, taze pişmişten daha az kaloriye sahip.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading