Lupus hastalığı nedir? Lupus hastalığı nasıl geçer?
Genç yaştaki kadınların başına gelen Lupus bir diğer adı ile SLE hastalığı nedir? Lupus hastalığı nasıl geçer? Lupus hastalığı ile merak edilen her şey haberimizin devamında...
Genç kadınların karşılaştığı bir cilt hastalığı olan Lupus hastalığı nedir? Lupus yani SLE hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir? SLE hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını haberimizin devamında sizler için derledik.
LUPUS HASTALIĞI NEDİR?
SLE (sistemik lupus eritematozus rahatsızlığı), burun sırtından yanaklara doğru uzayan, güneşe maruz kalmakla artan kızarıklık, eklem bölgelerinde şişme ve ağrı, ateş ve kilo kaybı gibi belirtileri olan birçok organı olumsuz etkileyen bir cilt rahatsızlığıdır. Bağışıklık sistemimizin kendi dokularımızı tanımaması ile meydana gelen bir savaş sonucu ortaya çıkar. SLE bir çeşit otoimmün hastalıktır.
KELEBEK HASTALIĞI NEDEN ORTAYA ÇIKAR?
SLE yani kelebek hastalığının gerçek ortaya çıkış sebebi bilinmemektedir. Ancak elde edilen verilere göre genetik, vücutta oluşan enfeksiyonlar, hormonlar, ultraviyole ışınları ve bazı kimyasal maddelerin verdiği olumsuz etkiler gösterilebilir. Özet olarak SLE genetik yatkınlığa ve çevresel etkilerin tetiklenmesi sonucu ortaya çıkabilir.
SLE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Lupus hastalığının kesin bir tedavisi henüz yoktur. Tedavi hastalığın ilerlemesini durdurmak, hayati komplikasyonları önlemek ve belirtileri hafifletmek için uygulanır. Bu sebepten ötürü erken tedavi büyük ölçüde önemlidir çünkü bu hastalıkta ilerlemiş olanı geri döndürmek mümkün değildir.
Tedavi her hasta için hastalığın şiddetine göre özel olarak planlanır. Vücudun pek çok organ ve dokusunda ortaya çıkan iltihaplar için iltihap giderici ilaçların kullanılması şarttır. Bağışıklık sistemini baskılayan steroid grubu ilaçlar da kullanılır. Kan pıhtısı eğilimi olan hastalara aspirin gibi kan sulandırıcı ajanlar reçete edilir.