Yandex Metrica
SON DAKİKA
Langya virüsü nedir, nasıl bulaşıyor? Çin'de ortaya çıkan Langya virüsü belirtileri nelerdir, öldürücü mü?

Langya virüsü nedir, nasıl bulaşıyor? Çin'de ortaya çıkan Langya virüsü belirtileri nelerdir, öldürücü mü?

Koronavirüs salgını başlangıcı olan Çin'de yeni virüs tedirginliği başladı. Yeni tanımlanan Langya virüsü panik oluşmasına sebep oldu. Çin'de pek çok insanı enfekte eden Langya virüsü ile alarma basıldı. Peki Langya virüsü nedir, nasıl bulaşıyor? Çin'de ortaya çıkan Langya virüsü belirtileri nelerdir, öldürücü mü?

Sağlık

28.03.2024, 18:32

Langya virüsü gündemde yerini aldı. Çin'de ortaya çıkan Langya virüsü, birçok insanı enfekte etmesi sonucunda ülkede alarm verildi. Ülkenin doğusundaki Henan ve Shandong eyaletlerinde 35 kişide Langya virüsü tespit edildi. Peki Langya virüsü nedir, nasıl bulaşıyor? Çin'de ortaya çıkan Langya virüsü belirtileri nelerdir, öldürücü mü?

Asırlık doktor uzun yaşamın sırrını açıkladı: Mutlu ve sağlıklı insanlar... Haberi Görüntüle

LANGYA VİRÜSÜ NEDİR, NASIL BULAŞIYOR?

Langya henipavirüsü (veya LayV) için uzmanlar, sivri fareler de dahil olmak üzere hayvanlardan bulaştığına inanıyor. Sivri fareler köstebek ve kirpilerle aynı aileden olan küçük, kemirgen memelilerden bulaştığı düşünülüyor.

En son yayınlanan çalışmada, virüsün insanlarda ilk kez 2019 senesinde tespit edildiği ve en son vakaların bu yıl olduğu rapor edildi.

Virüsü araştıran Çinli uzmanlar, insan vakalarının bazen olduğuna inanıyor. Hâlâ kişiden kişiye bulaşıp bulaşmadığı araştırılıyor.

Pekin Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Enstitüsü liderliğindeki araştırmacılar, New England Journal of Medicine'de bir çalışmada LayV olarak da bilinen virüs hakkındaki bulgularını paylaştı.

İlk vakayı Ocak 2019'dan önce Shandong'da tespit eden Çinli doktorlar, ertesi yıl ise Henanve Shandong'da 14 vakalık bir küme bulunduğunu söyledi.

İnek sütü sık görülen hastalığın ilacı olabilir mi? Bilim insanlarına... Haberi Görüntüle

LANGYA VİRÜSÜ ÖLDÜRÜCÜ MÜ?

Çin’de bulunan Langya virüsü tespit edilen yeni vakaların hiçbiri ölümle sonuçlanmadı. Ama Langya virüsü, ağır vakaların yüzde 75'ini öldürdüğü bilinen bir virüs ailesine aittir.

2020'de Ocak-Temmuz aylarında pandeminin ilk zamanlarında hiçbir Langya enfeksiyonu bulunmadı ve araştırmacılar Covid'in yayılmasını önlemek için bu virüsle ilgili çalışmayı duraklattı.

Bu yiyecekleri sürekli yiyen erkekler riskte! Ölümcül hastalık görülme olasılığını... Haberi Görüntüle

LANGYA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çoğu hafif geçen vakalarda hastaların grip benzeri semptomlar gösterdiği ortaya kondu. Araştırmacılar, insanların virüsten ne kadar kötü etkilendiğini görmek için hastalardaki semptomları takip etti.

Langya hastalarının maruz kaldığı en yaygın semptom ateşti ve enfekte olan herkeste yüksek ateş bulunuyordu.

Bunu yorgunluk (yüzde 54), öksürük (yüzde 50), iştahsızlık (yüzde 50), kas ağrıları (yüzde 46) ve mide bulantısı (yüzde 38) izledi.

Yaklaşık yüzde 35'i karaciğer sorunları yaşarken, yüzde 8'i böbrek fonksiyonlarında bir düşüş gördü.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading