Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kulak çınlaması nedir? Kulak çınlaması nasıl tedavi edilir?

Kulak çınlaması nedir? Kulak çınlaması nasıl tedavi edilir?

Kulak çınlamasını çoğu insan yaşamıştır. Dışarda var olmayan frekanstaki bir sesin duyulması olan kulak çınlaması kişinin yaşamını olumsuz etkileyen sağlık sorunlarından biri. Çoğu zaman tehlike arz etmeyen bu rahatsızlık, ciddi bazı hastalıkların belirtisi de olabilir.

Sağlık

14.02.2024, 20:24

Kulak çınlaması nedir? Kulak çınlamasının belirtileri nelerdir? Kulak çınlaması tehlikeli bir rahatsızlık mıdır? İşte cevaplar...

Çoğu insanın yaşadığı en sık kulak rahatsızlıklarından biri kulak çınlaması. Bu rahatsızlık, kişinin herhangi bir psikolojik sorunu olmamasına rağmen dışarıda var olmayan frekanstaki sesleri duymasıdır. 

Çınlamalar hafif ve yüksek şiddetli olabilir. Hafif şiddetli çınlamalar genellikle geceleri ve sessiz ortamlarda duyulurken yüksek şiddetli çınlamalar ise hemen hemen her ortamda duyulabiliyor. 

Asırlık doktor uzun yaşamın sırrını açıkladı: Mutlu ve sağlıklı insanlar... Haberi Görüntüle

DEMİR EKSİKLİĞİ KULAK ÇINLAMASINA YOL AÇAR

Kan eksiklerine bağlı gelişen demir eksikliği kulakta çınlamaya neden olabilir. B12 vitamini eksikliğine veya şeker hastalığına bağlı çınlamalar da görülebilir. 

Çınlama, ıslık sesi, yüksek tonlu, tıslama ve zonklama şeklinde kendini belli edebilen bu sesler bazen kişinin psikolojik durumunu da etkileyebilir. Belirtiler bir süre devam ettikten sonra birden kesilebilir ya da daha yoğun bir ses haline gelebilir. 

İnsan beyni nesilde nesile büyüyor! Bilim insanlarına göre bu demans... Haberi Görüntüle

ÇINLAMAYA BAŞ DÖNMESİ VE AĞRISI EŞLİK EDİYORSA DİKKAT!

Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği bazı durumlar da var. Bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağrısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa ciddi birtakım hastalıkları işaret eder. Beyin sapınının sinir kılıfında meydana gelen tümörler erken dönemde kendini kulak çınlamasıyla belli edebilir. Tek taraflı kulak çınlaması olan kişilerde işitme kaybı da görülüyorsa bunun mutlaka değerlendirilmesi ve tetkik edilmesi gerekir.

Çocuklarda ise görülen kulak iltihapları, kulakta sıvı toplanması ve uzun süre bu sıvının içerde kalması, efüzyonlu orta kulak iltihabına yol açar ve bunda da çınlama görülür.

Kulak çınlaması tanısı konulurken önce dyometrik muayene yapılır. Çınlamaya sebep olabilecek kir veya kalıntı, kulak zarında veya orta kulakta bir çınlamaya neden olabilecek bir sorun aranır. Bilgisayarlı tomografi ya da MR gibi görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılabilir. Bazen de B12 vitamini, demir, şeker, kan şekeri, kolesterol ve çinko eksikliği araştırılır.

Antidepresanlar diş gıcırdatmaya sebep olur mu? Uzmanlara göre bu ilaçlar... Haberi Görüntüle

TEDAVİ ŞİKAYETE GÖRE DEĞİŞİYOR

Kişinin hayatını olumsuz etkileyen çınlama, işitme sinirinde bir tümöre bağlı meydana geliyorsa cerrahi tedavi veya radyoterapi gibi yöntemler uygulanır. Kire bağlı gelişiyorsa kulağın temizlenmesi gerkir. Çınlama eğer orta kulak yolundaki sebeplere bağlı ise medikal veya cerrahi yollarla hasta tedavi edilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading