Kulak çınlamanızın sebebi yüksek ses düşkünlüğünüz olabilir! İşitme kaybı riskini artırıyor!
Sokağa çıktığınızda çoğu kişinin kulağında kulaklık olduğunu görmek artık hiçbirimizi şaşırtmıyor. Kiminin sesli kitap kiminin ise şarkı dinlediği bu kulaklıklar aslında işitme kaybına yol açabiliyor. Sesi çok fazla açmamak bu durumdan korunmak için alınabilecek tek önlem.
Tek başınıza yürüyüşe çıktığınızda kulaklarınıza hemen kulaklık takıp son ses müzik mi dinliyorsunuz? Bu durum size o an için keyifli gelse de aslında işitme duyunuza hasar veriyor olabilir.
İŞİTME DUYULARI RİSK ALTINDA
Yeni bir bilimsel çalışma, bir milyardan fazla genç ve yetişkinin, sık kulaklık kullanımı, yüksek sesli müzik dinleme veya yüksek sesli konserlere katılma nedeniyle işitme duyularının bir kısmını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Yüksek ses ile iç kulağınızdaki algılayıcı kıl hücrelerine veya sesi beyne taşıyan sinirlere zarar verme riskiniz var. Uzun süre yüksek sese maruz kalındığında bu taşıyıcıların ölme riski artıyor ve uzmanlar bu hücrelerin bir daha geri gelmediğini belirtiyor.
KULAKTA ÇINLAMA VARSA DİKKAT!
Duyma yetisinin kaybolduğunun en belirgin özelliği ise kulaklarda çınlama, bir diğer adı ile tinitus. Bu durum ciddi anlamda bir duyu kaybının yaşandığını göstermekte.
12-34 yaş arası toplam 19.046 kişinin incelendiği araştırma kapsamında
güvenli olmayan dinleme uygulamalarının gençlerin %24 ve %48'ini ilgilendirdiği sonucuna varıldı.
Potansiyel işitme kaybı riski taşıyan küresel ergen ve genç yetişkin sayısının 670 milyon ila 1,35 milyar arasında olduğu tahmin ediliyor.
KONSERLERE KULAK KORUYUCU İLE GİDİN
Dünya Sağlık Örgütü, dünyada en az 430 milyon insanın zaten küçük veya büyük işitme kaybına sahip olduğunu tahmin ediyor. Yeni çalışmanın gösterdiği gibi bu konuda özellikle savunmasız durumda. Uzmanlar konser gibi etkinliklerde kulak koruyucu giyilmesini tavsiye ediyor.