Yandex Metrica

Korona aşısı olanlar anlatıyor: Migren, siğiller ve egzema yok oldu!

Korona aşısı olanlar anlatıyor: Migren, siğiller ve egzema yok oldu!

'Korona aşıları delta varyantına karşı etkili mi?', 'Bu aşılar beni virüsten kesinlikle koruyacak mı?' Bu soruların cevabı şimdilik net değil ama Türkiye'de aşı olanlar migrenden, siğilden, egzemadan ve bazı alerjilerden kurtuldu!

Sağlık

23.01.2024, 17:36

BionTech, AstraZeneca, Sinovac, Sputnik V... Koronavirüse karşı geliştirilen bu aşılar milyonlarca insan üzerinde uygulanmaya devam ederken, aşı sonrası vücutta meydana gelen değişimler yepyeni bir tartışmayı alevlendirecek gibi görünüyor. Son dönemde ortaya çıkan çeşitli Kovid-19 varyantlarına karşı aşının ne derece etkili olduğu hâlâ net değil ama mRNA içerikli ilacı enjekte ettirenlerin emin olduğu tek bir şey var: Korona aşıları migrene iyi geliyor!

Şaşırtıcı gerçek, Prof. Dr. Güner Sönmez'in Twitter hesabında yaptığı paylaşımın ardından ona gelen cevaplar sonunda ortaya çıktı. 

"Aşı olduktan sonra migren ağrılarının iyileştiği-hafiflediği, ürtiker gibi cilt lezyonlarının geçtiğine dair çok sayıda mesaj alıyorum. Aşıdan sonra, daha önce olan bir rahatsızlığında düzelme veya gerileme olan var mı? Olanlar bu tweetin altına yazarsa sevinirim" şeklinde mesaj paylaşan Prof. Sönmez, korona aşısı yaptıran binlerce insandan geri dönüş aldı. 

Yazılanlar hayret verici 'yan etkilerin' varlığını açığa çıkardı. Korona aşısı olduktan sonra kronik migren hastalığından eser kalmadığını belirtenlerin ağırlıkta olduğu gözlenirken, kimi yorumcular da türlü uğraşlarına rağmen vücudunda bir türlü geçmeyen siğillerinden kurtulduklarını kaydetti. 

Kimileri aşı yaptırdıktan sonra boğaz şişkinliği probleminin geçtiğini, artık rahatlıkla dondurma yiyip soğuk meşrubat içebildiklerini yazarken, kimileri ise sedef hastalığının yahut güneşten kaynaklı alerjik etkilerin birdenbire kaybolduğunu ifade etti. "Aşıdan sonra uykularım düzeldi, şimdi mışıl mışıl uyuyorum" diyenler bile olurken, sık tuvalete çıkmaktan muzdarip kimileri de aşının ardından bu ihtiyacın normale döndüğünü dile getirdi. 

Tıp dünyasında bir hastalığa çare olsun diye üretilen bazı ilaçların, yan etkileri nedeniyle aslında başka dertlere şifa olabildiği gerçeği göz önüne alındığında korona aşılarının 'tesadüfen' fark edilen bu etkilerinin hangi boyutlara ulaşabileceği merak konusu. 

Bazı vatandaşlar olumlu tesadüfler yanında olumsuz-henüz bilinmeyen tesadüfler yaşanabileceği uyarısı yaparak şu soruyu soruyor: "Hocam aşının bilinmedik iyi bir etkisinin olabiliyor olması, bilinmedik kötü bir etkisinin de olabileceği anlamı taşımaz mı? Teorik olarak amaç neyse sadece onu yapması daha iyi değil mi?"

Aşı sonrası yoğun alerjik reaksiyon ve kalp iltihabı gibi ani gelişen durumlar nedeniyle hayatını kaybedenler de var ancak bu durum, korona aşılarının olumlu yan etkilerini görmezden gelmemize engel değil. Biz şimdilik, Prof. Dr. Güner Sönmez'in bir çeşit anket niteliği taşıyan mini araştırmasına vatandaşların verdiği cevaplardan bazılarına göz atalım...

  • "Hocam benim kızımın uzun zamandır alerjisi vardı ve antihistaminik kullanıyordu. Aşıyı olduktan sonra tamamen geçti. O gündür ilaç kullanmıyor, yakında ikinci dozu olacak. 41 yaşında."
  • "Perşembe aşı oldum, normalde güneş alerjim var. Şu an tatildeyim, eskiden tüm vücudum döküntü dökerdi. Şu an sadece aşı yerimde var. Hatta dün aynı şeyi söyledim, bende bir gariplik var; kaşıntı ve döküntüm yok diye..."
  • "Geniz akıntım ve sinüzit sıkıntım vardı. Aşıdan birkaç gün önce gittiğim KBB'ci antibiyotik vermişti. Çözemezse 'K ops' yaparız demişti. 1. doz aşıdan sonra şikayetim kalmadı. Antibiyotiği de kullanmamıştım aşı olacağım birkaç gün sonra diye... Bakalım 2. dozdan sonra ne olacak?"
  • "Kollarımda güneş sonra sivilceler oluşuyordu. Aşının ertesi günü hiçbiri kalmadı. Şaka gibi ama hepsi kurumuştu. Yaklaşık 2 hafta oldu, bir daha çıkmadılar. Yalnız eksi tarafı, sırt ağrılarım çok arttı. Geçmiyor bir türlü."
  • "Hocam benim de eşimin bahar alerjisi aşıdan sonra uykuya geçti. Nisan-Mayıs aylarında hapşırmaktan eli yüzü gözü şişerdi. İlaçlarla idare ediyordu. Şu ana kadar bu sorunu yaşamadı. Çok şaşkınız."
  • "İleri derecede polen alerjisi ve kronik alerjik rinit ile seyreden hapşırma, geniz akıntısı... Uzun yıllardır pes ettim, herhangi bir tedavi almıyorum, akarsa aksın, hapşırırsa hapşırsın modunda. Aşı sonrası akıntı yok denecek kadar azaldı. (Biontech 15 gün oldu)"
  • "Ben de AstraZeneca olduktan sonra kronik ağrılarım çok azaldı ve daha iyi hissediyorum. Hatta birkaç kez anksiyete olmuştu, artık o da yok."
  • "92'den beri astımım var, 95'ten beri inhaler 'fısfıs' kullanıyorum. 2 hafta önce aşı oldum. Aşıdan bu yana bariz rahatlama var astımımda. Geçici mi kalıcı mı bilemiyorum lakin şimdilik durum böyle."
  • "Hocam geceleri ayaklarım üşüyor ve devamlı kabus görerek uyanıyordum. Uykudan gerekli verimi alamadığım için ertesi gün iş performansım bundan olumsuz etkileniyordu. Biontech aşısından sonra anlam veremediğim şekilde şu an geceleri ayaklarım üşümüyor. Gayet iyiyim."
  • "Yıllardır çektiğim bel ağrılarım Biontech 1. dozdan sonra tabiri caizse bıçak gibi kesildi. Mucize gibi geldi bana hakikaten bakalım umarım geçici değildir."
  • "4 sene önce başlayan yeşil gıdaya alerjim vardı, en ufak bir yeşil yesem tüm cildim kabarır. 2 doz aşı oldum (Pfizer), şimdi yeşil yiyorum, cildimde bir kabarma kızarma yok."
  • "Hocam şaka gibi, bu twiti okuyunca hemen kendi ellerime kaydı bakışlarım. Dikkat etmemiştim öncesinde. Yıllardır ellerimde olan bazı şeylerin yok olduğunu şaşkınlıkla fark ettim. Hâlâ da ellerimi gözlük takmış incelemekteyim. Yoklar hocam yoklar!"
  • "Sayın hocam, pandemi sürecinde stresten bacaklarımda kızarıklıklar oluyordu. Aşıdan sonra yok olmaya başladılar. Bunun dışında 50 yaşında olmama rağmen ciltte yenilenme oldu bir parça. Bir de ilk gün inanılmaz enerji yükselmesi oldu."
  • "Uzun yıllardır başımın belası olan seboreik dermatid problemim 1 doz aşı yapıldıktan 1 hafta sonra tamamen kayboldu, 2 doz randevuma 15 gün kaldı, sonrasında farklılık olursa bildiririm hocam."
  • "Biontech oldum, doğum kilolarım halen duruyor. Gençleşme emaresi yok. Kolum zonkladı gece boyu. Bana ne vurdular acaba?"
  • "Kesinlikle ben de yaşadım. Elimde tam 3,5 yıldır süregelen egzema problemi vardı. Bazı dönemler kabuk gibi soyuluyor, bazı dönemler çatlaklar oluşuyordu ama hep vardı. İlk doz olurken yine elimde çatlak vardı. İlk dozdan sonra bir daha çıkmadı. 1 hafta önce 2. dozu oldum."
  • "Aralık ayından beri ellerimdeki egzemadan şikayetçiydim. 1. doz Biontech olduktan 4 gün sonra iyileşme başladı, şimdi tamamen geçti."
  • "Hocam ben bi enerjik oldum valla! Tembel hayvan gibi bir adamdım ben normalde, keyfime düşkünüm. Ama aşıdan beri yerimde duramıyorum."
  • "Hocam uzun süre Puva tedavisi aldım. Mukozis fungoides hastasıyım. Uzun süredir kol ve omuz bölgesinde özellikle üzerine yattığımda ciddi kaşıntı olurdu. 2 doz Biontech oldum. Şu sıralar kaşıntı şikayetlerim ciddi oranda azaldı. 'Acaba' demeye başladım."
  • "Evet hocam, 87 yaşındaki KOAH hastası anneannemin yıllardır süren aşırı öksürüğü iki doz Sinovac aşısından sonra yüzde 80 azaldı. Buna tüm aile şahidiz. Aşıdan beri nefes alması iyiye gitti. 'Keşke 3. doz da yapsalar' diyor."
  • "KOAH hastasıyım, aşıdan sonra nefesim düzeldi ve daha rahat nefes alıyorum."
  • "Aşı öncesi sabah baş ağrısıyla uyandım. Migrenim var ve ilaçsız hiç geçmez. Aşı olacağım diye ısrarla içmedim, hatta ilaç içip aşıyı ertelesem mi dedim. Ertelemedim, aşıyı oldum ve ilaçsız migren başlamadan söndü. 3 hafta oldu henüz ağrı yaşamadım."
  • "Ben migren hastasıyım. 2 doz Sinovac aşımı mayısın ilk haftası oldum. Gerçekten epeydir migren ağrısı yaşamıyorum. Siz söyleyince fark ettim."
  • "Hocam auralı migrenim var. Çok şiddetli ve ayın yarısı böyle geçiyor. İki doz aşı oldum (Sinovac). İkinci dozu olduğum gün de virüs kaptım. Migrenimde de ciddi anlamda bir gerileme oldu. Ama aradan iki ay geçtikten sonra sıklığı oldukça az olmakla birlikte, geri gelmeye başladı."
  • "Haftada en az 2 gün migren ağrısı yaşardım. Aralıksız 2-3 gün süren ağrılarım oluyordu. 1. doz Alman çipi takıldıktan sonra hiç ağrı yaşamadım. 3 hafta oluyor aşı olalı. Korona-morona hikaye diyen migren hastası varsa gitsin olsun hemen. Sırf migren için bile olunur aşı."
  • "Her yaz sıcaklardan dolayı ne kadar su içsem de gün içinde rahatsız edici bir baş ağrısı yaşardım. Tek doz BionTech'ten sonra ağrı olmadı. Aşı ile ilgili mi bilmiyorum ama umarım ağrılar geri gelmez."
  • "Aa çok ilginç. Bende de oldu. 15 yıldır migren hastasıyım. Haftada bir rutin ağrım gelirdi, stres vs koşullara göre 2 kez bile geldiği olurdu. İlk doz BionTech olduktan sonra 15 gün geçti ve hiç migrenim tutmadı."
  • "Migren tanısı konmamış ama her gün şiddetli şekilde hissettiğim, kafamın içinde bilye varmış da hareket ettikçe sallanıyormuş hissi veren baş ağrılarım çok önemli ölçüde hafifledi."
  • "Hocam ben de sadece bana oldu sanıyordum, benim de migren ağrım vardı, hem de bayağı yoğun. Aşıdan birkaç saat sonra tık diye kesildi ve 3 gün sürmesi gereken ağrı bir daha uğramadı, mükemmeldi."
  • "Hocam daha önce ben de sordum bunu. Mart ayı 1. BionTech aşıdan sonra 6-7 aydır ense-boyun ve başa vuran, sürekli ve uyandıran şiddetli ağrım bıçak gibi kesildi. Bu hafta yine yoklama yaptı ama geçti."
  • "Benim nefesle ilgili sıkıntım vardı, sanki aldığım nefes bana yetmiyor gibiydi. Şimdi sanki daha iyiyim ve kendimi daha dinç hissediyorum."
  • "Yakın bir arkadaşım ciddi sedef hastalığına sahip. İki doz sonunda hiçbir şeyi kalmamış. Bende de ufak ufak sedef var. Bakalım umarım bende de işe yarar."
  • "Ben aşıdan önce yaklaşık 3-4 yıldır bir yudum dahi sıvı bir şey içtiğimde acilen WC ihtiyacı duyardım. Dışarıda, arabada su içemezdim, günlük hayatımı aşırı etkilerdi bu durum ama 1. doz BionTech olduktan 5 gün sonra bu durum ortadan kalktı. Sevineyim mi endişeleneyim mi bilmiyorum."
  • "Hocam, annem Sinovac olmuştu. Uykusuzluk problemi vardı, onun geçtiğini söylüyor. Teyzem ise BionTech olmuştu, onun çok uzun süredir cilt rahatsızlığı var ve biraz olsun iyileştiğini söylüyor."
  • "Ürtikeri uzun yıllardır yaşıyorum. 14 gün önce ilk doz BionTech oldum, aşıdan beri hiç ilaç almadım. İlacı almadığım maksimum süre 1 hafta idi."
  • "Hocam, aşı ile bağlantısı var mı bilmiyorum ama ben de buz gibi bir bardak su veya kola içsem ya da bir porsiyon dondurma yesem hemen boğaz enfeksiyonu olurdu. Bu yaz soğuk meşrubat içiyorum, dondurma yiyorum, çok şükür önceki gibi hemen boğazım ağrımıyor."
  • "8 ay önce Kovid-19 geçirdiğimde başlayan yutkunma problemi vardı ve kronikleşmişti. En ufak şeyde nüksediyordu. İlk doz BionTech'ten sonra geçti, şimdi soğuk su içiyorum, dondurma bile yedim."
  • "BionTech aşısını olduktan sonra mükemmel bir şey oldu. 3 yıldır ellerimde olan ve türlü tedavilere cevap vermeyen siğillerim kurudu. 1. dozu olalı 11 gün oldu. Eşimin de ayak tabanında olan yıllardır geçmeyen mantarımsı yara da aynı şekilde geçti. Herkes kötü şeyler söylüyor, güzel etkileri de var..."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading