Konserve ton balıklarına dikkat! Uzun vadede öyle bir şeye yol açıyor ki
Hazırlama pratikliği ve lezzetinden dolayı özellikle bekarlar tarafından sık tüketilen konserve ton balıkları uzun vadede sağlığı tehdit ediyor. Yapılan bazı araştırmalara göre ton balığındaki yüksek cıva seviyeleri ciddi hastalıklara yol açıyor. Uzmanlara göre güvenle tüketilebilecek balıklar da var elbette.
Balık sağlık için en önemli yiyeceklerden. Aynı zamanda en faydalı et türü. Çoğu yağlı balık, kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olduğu bilinen omega-3 yağ asidi içeriyor. Omega-3 ayrıca kişinin depresyon riskini azaltabiliyor ve ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı oluyor.
TON BALIĞI CIVA ORANI EN YÜKSEK OLAN
Tabi pek çok fayda sağlasa da bu gıda, fazla cıvaya maruz kalmanıza da yol açabilir. Cıva içeriği bakımından önde gelen balık türlerinden biri ise ton balığı.
5 markanın araştırıldığı çalışmalarda bazı ton balığı türlerinin diğerlerinden daha az cıva içerdiği bilinmesine rağmen, bazı kutularda beklenmedik cıva artışları bulundu. Peki bu durum neye sebep olur? Sık konserve ton balığı tüketmek sağlığı nasıl etkiler?
CIVA NEDEN ZARARLI?
Cıva, sık tüketildiğinde beyin hücrelerinin ve motor becerilerin kaybı, kötüleşmiş hafıza, anksiyete ve kalp hastalığı riskini artırır. Aynı zamanda kişide cıva zehirlenmesi de yaşanabilir. Zehirlenmenin en yaygın belirtileri ise konuşma veya işitme bozukluğu, periferik görme kaybı, kas zayıflığı ve vücutta karıncalanma hissi.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin haftada bir veya iki kez daha düşük cıva içeren balıklar tüketebileceğini belirtiyor. Hamile veya emzirenlerin de balık tüketimini düşük cıva düzeyine sahip türlerle sınırlandırması gerekiyor.
HANGİ DENİZ ÜRÜNLERİ TÜKETİLEBİLİR?
Yengeç, karides, kalamar, somon, istiridye ve ıstakoz gibi deniz ürünleri cıva bakımından oldukça düşük. Hamsi veya sardalya ise tercih edilebilir.