Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kolon kanserinden korunmak için bunu yapın! Günde iki aspirin alan, bağırsak kanserinden 10 yıl korunuyor!

Kolon kanserinden korunmak için bunu yapın! Günde iki aspirin alan, bağırsak kanserinden 10 yıl korunuyor!

Baş ağrısı, çoğu insanın yaşadığı sağlık problemlerinden biri. Bazı insanlarda nadir görülen baş ağrısı, kiminde her gün yaşanıyor ve hayatı olumsuz etkiliyor. Bu ağrıyla mücadelede kullanılan aspirin ise aslında başka bir hastalığı önleme gücüne sahip. Düzenli aspirin kullanımı, bağırsak kanseri riskini %50 azaltıyor.

Sağlık

10.03.2024, 18:16

Aspirin bağırsak kanserini nasıl önlüyor? İşte cevabı...

Hem ağrı kesiyor hem bağırsak kanseri oluşma riskini %50 azaltıyor. ABD'de yapılan bir çalışma, aspirinin bilinmeyen bir faydasını ortaya çıkardı. Çalışmada, kolon kanserine genetik yatkınlığı olan kişilerde, aspirinin kanser riskini gerçekten azaltıp azaltamayacağı test edildi.

Afrika çöl tozu en çok onları etkileyecek! Meteoroloji uzmanları maske... Haberi Görüntüle

ASPİRİN KULLANANLARDA ÖLÜM ORANI DÜŞÜYOR

Vücudun başka yerlerine yayılmamış kolorektal kanserli 1279 erkek ve kadında aspirin kullanımı araştırıldı. Uzmanlar kanser tanısından sonra düzenli olarak aspirin alanlarda kanserden ölümün, aspirin almayanlara göre yaklaşık %30 oranında azaldığını buldu. Yirmi yıla yakın süreyle takip edilen bu hastalarda, aspirinin başka nedenlere bağlı ölüm riskini de %21 oranında azalttığı görüldü.

Birkaç yıl boyunca günde iki aspirin alanların, bağırsak kanseri riskinden 10 yıldan fazla süre korunduğu belirlendi. Günlük kullanılan ağrı kesicinin, kanser tedavisini bıraktıktan sonra, en az on yıl boyunca kalıtsal bağırsak kanseri riskini azalttığı da ortaya çıktı. 

Aspirinin bu hastalıkta kolorektal kanser hücrelerinin çoğalmasına ve iltihaba neden olan siklooksijenaz-2 veya COX-2 adıyla bilinen enzimi bloke ederek etkili olduğu sanılıyor. Zira kolorektal kanser tümörlerinin çoğu COX-2 üretiyor. 

"Sigarayı bırakırsam kilo alırım" iddiası çürütüldü! Araştırma durumun tam tersi... Haberi Görüntüle

ASPİRİN KULLANMADAN ÖNCE DOKTORA DANIŞMALI

Tabi tüm ilaçlarda olduğu gibi aspirin almanın da bazı riskleri var. İç kanama gibi ciddi yan etkilere neden olabilen aspirin, ülser riskini de beraberinde getiriyor. Bu yüzden düzenli olarak aspirin almaya başlamadan önce doktora danışmakta fayda var. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünya çapında yaklaşık 1 milyon kişiye kolon kanseri teşhisi konuluyor. Her yıl yaklaşık 500 bin kişi kolon kanseri nedeni ile hayatını kaybediyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading