Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kış aylarında da bol bol egzersiz yapılmalı! Fiziksel aktivite bağışıklık sistemini güçlendiriyor!

Kış aylarında da bol bol egzersiz yapılmalı! Fiziksel aktivite bağışıklık sistemini güçlendiriyor!

Enfeksiyonlardan korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemli. Bu sistemin güçlenmesi için hem beslenmeye dikkat etmek gerekiyor hem de egzersiz yapmak. Yapılan çalışmalar fiziksel aktivitenin hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:08

Patojenik mikroorganizmaların ve diğer hastalıkların neden olduğu enfeksiyonların önlenmesi için bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasının son derece önemli olduğu herkes tarafından iyi biliniyor. 

Bu noktada yapılan çalışmalar, düzenli fiziksel egzersizin, bağışıklık sisteminin işleyişini desteklemeye yardımcı olduğundan, kişinin sağlığını korumada ve hastalıkları önlemede önemli bir rol oynadığını gösteriyor. 

Kilo vermeye mi çalışıyorsunuz? İşte yaptığınız beş hata! Bunları terkeden... Haberi Görüntüle

HER GÜN 1 SAATİNİZİ AYIRIN

Fiziksel egzersiz, insan vücuduna çeşitli şekillerde fayda sağlıyor. Bunlardan biri bağışıklık sistemini güçlendirmek. Fiziksel egzersizin sıklığı, süresi ve yoğunluğu bunda önemli rol oynuyor. Araştırmalara göre, neredeyse her gün 60 dakika veya daha az süren orta yoğunlukta egzersiz, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli. Uzun süreli yüksek yoğunluklu fiziksel egzersiz ise bağışıklık sistemi üzerinde ters etki yapabilir.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanına göre, çoğu yetişkin için genel tavsiye, her hafta en az 150-300 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersiz veya 75 dakika yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapmaktır. 

Peki egzersizin bağışıklık sistemine faydaları nelerdir?

Sakın onu masum sanmayın! Bu cihaz genleri bile alt üst... Haberi Görüntüle

HÜCRESEL BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIR

2019 tarihli bir çalışmaya göre, yaklaşık 30-45 dakikalık düzenli orta yoğunlukta aerobik egzersiz, bağışıklık sistemi savunma hücrelerinin toplanmasını ve dolaşımını yükselterek hücresel bağışıklığı artırabilir. Bu, vücudun gelecekte enfeksiyöz ajanlarla daha iyi başa çıkmasına yardımcı olur ve vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirir.

Her yemeğe ekliyoruz! Böbrekleri bitiriyor! Erken ölüm olasılığını artırıyor Haberi Görüntüle

VÜCUT ISISINI ARTIRIR

Çoğu egzersiz türü sırasında, vücut ısısı kısa bir süre için yükselme eğilimindedir. Bu gerçeğin, bakterilerin büyümesini önleyebileceği ve vücudun ateşte olduğu gibi nihai bir enfeksiyonla daha iyi başa çıkmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor. 

Artık erkekler de bu ameliyatı yaptırıyor! Araştırmalara göre ağrısı uzun... Haberi Görüntüle

DAHA İYİ UYUMANIZA YARDIMCI OLUR

Araştırmalara göre, uyku eksikliği yaşayan kişilerde, enfeksiyon, kardiyovasküler ve metabolik bozukluklar gelişme riski artıyor. Düzenli fiziksel egzersiz ise, bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiliyor. 

Kilo vermeye mi çalışıyorsunuz? İşte yaptığınız beş hata! Bunları terkeden... Haberi Görüntüle

HASTALIK RİSKİNİ AZALTIR

Düzenli fiziksel egzersizin kardiyovasküler hastalık gelişimi için belirli risk faktörlerini azalttığı, tip 2 diyabet gelişimini önlediği, iyi kolesterolü arttırdığı ve normal kalp atış hızını koruduğu belirlendi. Bütün bunlar bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Kanserli hücreler yapay zekanın gözünden kaçmadı! Mia sayesinde 11 kadının... Haberi Görüntüle

STRESİ DÜŞÜRÜR

Kronik stres ve depresyon, enfeksiyonların ve diğer hastalıkların gelişimini destekleyen bir kronik iltihaplanma durumuna yol açtıklarından, bağışıklık sisteminin normal işleyişi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Düzenli orta yoğunlukta egzersiz, stres hormonlarının salınımını yavaşlatırken aynı zamanda ruh halini olumlu yönde etkileyebilir. 

Kıl dönmesi yüzünden canından oluyordu! Uzmanlar uyarıyor: Batıkları evde çıkarmaya... Haberi Görüntüle

İLTİHAP SORUNUNU EN AZA İNDİRİR

Araştırmalar, düzenli orta yoğunlukta egzersizin vücuttaki iltihaplanmayı azaltabileceğini ve bağışıklık sisteminin çalışmasını kontrol altında tutabileceğini gösteriyor. Uzun süreli yüksek yoğunluklu egzersiz nöbetleri ise tam tersi etki yaparak iltihaplanmayı artırabilir ve sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Hasta olan kişinin egzersiz yapması, kendisini daha kötü hissetmesine yol açabilir veya iyileşmeyi geciktirebilir. Kişi ateş, vücut ağrıları ve öksürük gibi ciddi semptomlar yaşıyorsa, kendini daha iyi hissedene kadar fiziksel aktiviteyi bırakmak en iyisi olacaktır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading