Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kimyon faydaları nelerdir? Kimyon çayı nasıl yapılır? Kimyon zararları ve yan etkileri var mı?

Kimyon faydaları nelerdir? Kimyon çayı nasıl yapılır? Kimyon zararları ve yan etkileri var mı?

Kimyon Türk mutfağının vazgeçilmez baharatlarından bir tanesidir. Kimyon maydonozgiller ailesinden bir baharattır. Birçok faydası bulunan kimyon internette araştırılmaya başladı. Peki kimyon faydaları nelerdir? Kimyon çayı nasıl yapılır? Kimyon zararları ve yan etkileri var mı?

Sağlık

18.03.2024, 12:54

Kimyon birçok ülke tarafından sıklıkla kullanılan bir baharattır. Yağ yakımına yardımcı olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı ekleyip yemek zayıflamanıza yardım eder. Kimyon faydaları internette arananlar arasına girdi. Peki kimyon faydaları nelerdir? Kimyon çayı nasıl yapılır? Kimyon zararları ve yan etkileri var mı?

Gençler artık yaşlılardan daha mutsuz! 2024 mutluluk araştırmasında Türkiye kaçıncı... Haberi Görüntüle

KİMYON NEDİR?

Kimyon maydonozgiller ailesinden bir baharattır. Anavatanı Akdeniz ve Orta Doğu olan kimyon; Türk, Latin, Hint ve Arap mutfağında sıklıkla kullanılan bir baharattır. Kimyon aynı zamanda eski çağlardan bu yana şifalı bir bitki olarak da bilinmektedir. Siyah kimyon tohumları, karbonhidrat, mineraller, protein ve yağ asitleri de dahil yaklaşık 100 farklı bileşden oluşur. Kalp damar sağlığı ve diyabet için yararlı olan kimyon, bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir. Sağlığa birçok faydası bulunan kimyonun aşırı tüketimi ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiği için her şey de olduğu gibi ölçülü kullanmakta yarar vardır.

Kimyon, tam manada bir demir deposudur. Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir bitki olan kimyon, Türk mutfağında da bolca kullanılır. Kimyon tohumu, içinde yüksek oranda kalsiyum, potasyum, magnezyum barındırır. Kimyon; A, B12, B6, C ve D vitaminleri açısından da zengin bir kaynaktır. Aminoasitler, protein, karbonhidrat açısından da ideal olan kimyon, lifli bir bitkidir.

Afrika çöl tozu en çok onları etkileyecek! Meteoroloji uzmanları maske... Haberi Görüntüle

KİMYON FAYDALARI NELERDİR?

Kimyon sindirim sistemini düzenler.

Kas ve kemik gelişimine yardımcı olur.

Şeker hastalığı tedavisinde yardımcı bir kaynaktır.

Serbest radikallere karşı hücrelerimize koruyucu kalkan olur.

Yüksek kolesterolü düşürmeyi sağlar.

Gıda yüzünden gelişen hastalıların önüne geçer.

İlaç bağımlığından kurtulmaya yardımcı olur.

Astım ve bronşit tedavisinde etkilidir.

Kanseri karşı savaşır.

Cilde ve saçlara kür olarak uygulandığında faydası görülür.

Uykusuzluğa iyi gelir.

Kansızlığı geçirmede yardımcı kaynaktır.

Beyin sağlığını korur.

Kulağınız sürekli kaşınıyor mu? Kulak temizleme çubuğu kullanmak işe yarar... Haberi Görüntüle

KİMYON ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kimyon çayı yapmak için bir su bardağı içine, bir tatlı kaşığı tane kimyon ekledikten sonra bir taşım kaynatın. Demlendikten sonra süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz. 

Kimyonun pek çok kullanım şekli vardır. Aktarlarda toz halinde satışa sunulan kimyon tozu, yemeklere baharat olarak uygulanır. Kimyonun tohumunun demlenmesiyle çay yapılabilir. Yağı ise cilt rahatsızlıklarında topikal olarak kullanılır. Ayrıca bu yağ saçları beslemek için şampuanların içine az miktarda konabilir. Bununla birlikte kozmetik sektöründe üretilen birok cilt ve saç bakım ürününde de kimyon özütü bulunmaktadır.

Cinsel gücü artıran en etkili baharat! Regl ağrılarından da eser... Haberi Görüntüle

KİMYONUN ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ VAR MI?

Kimyonun aşırı tüketimi bazı yan etkilerle karşılaşmanıza sebep olabilir. Bu yan etkiler, daha çok kimyonun içeriğinde bulunan maddelere karşı aşırı hassasiyeti bulunan bireylerde rastlanır. Uzun bir süre boyunca kimyonun düzenli kullanılması, ciddi sağlık sorunlarını da yanında getirebilir.

Sık sık ve aşırı tüketimlerde mide ekşimesi, aşırı geğirme, uzun süreli kullanımda böbrek ve karaciğer hasarı, zihinsel bulanıklık, mide bulantısı ve uyuşukluk gibi narkotik etkiler, diyabet hastalarında düşük kan şekeri seviyesi, baş dönmesi, karın ağrısı, deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading