Yandex Metrica
SON DAKİKA
Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyette takviye almak gerekiyor mu? Keto diyeti uygularken hangi takviyeler alınabilir?

Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyette takviye almak gerekiyor mu? Keto diyeti uygularken hangi takviyeler alınabilir?

Düşük karbonhidrat ve yüksek yağlı gıda alımını hedefleyen ketojenik diyet son yıllarda oldukça popüler. Ancak bu şekilde bir beslenme, vücut için gerekli olan bazı gıdaların alımını engelleyebilir ve vitamin eksikliği ortaya çıkar. Uzmanlara göre sağlık sorunlarını doğuran eksiklikleri önlemek için bazı takviyeler alınmalı.

Sağlık

27.01.2024, 04:03

Ketojenik diyet, yüksek yağlı, orta proteinli ve düşük karbonhidratlı bir yemek planını takip ettiğiniz anlamına gelir. Bu şekilde yemek, vücudunuzu enerji için şeker yerine yağ yaktığınız bir ketoz durumuna sokar.

Aslında uzmanlar, 1920'lerde epilepsi tedavisi için bu diyeti geliştirdi. Ancak insanlar o zamandan beri keto diyetini kilo verme planı olarak kullanıyor.

Uygulayanlar kaybettikleri ağırlıktan övgüyle söz ederken, uzmanları keto diyetinin bazı dezavantajları olduğunu söylüyor. Bu düzende yasaklanmış veya kısıtlanmış gıdalarda bulunan bazı kritik besinlerde eksiklik gelişebiliyor. O yüzden bu yönde bir diyet denemeyi düşünüyorsanız, bu kayıp besinleri telafi etmek için takviye almayı düşünebilirsiniz.

Atlantik Diyeti nedir? Atlantik Diyeti nasıl yapılır? Herkese uygun mu? Haberi Görüntüle

Gıda boyaları zararlı mı? Hangi renkte olanlar daha tehlikeli? Haberi Görüntüle

KETO DİYETİNDE NEDEN TAKVİYE ALINMALI? 

Bazı vitamin ve minerallerin eksikliği sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Örneğin, magnezyum eksikliği mide bulantısı, kusma ve yorgunluğa neden olabilir. 

Vücudunuz çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için diyetinizdeki besinleri kullanır. Örneğin kalsiyum, kemiklerinizi ve dişlerinizi oluşturmaya ve güçlendirmeye yardımcı olur. Kalsiyum olmadan osteoporoz riski artar. Osteoporoz, kolayca kırılan zayıf kemiklere neden olur. Benzer şekilde, D vitamini eksikliği, ağrılı kemiklere ve zayıf kaslara neden olan osteomalazi riskini artırabilir .

Demir başka bir temel besindir. Demir olmadan, kırmızı kan hücreleriniz büzülür ve hemoglobin içermez, bu da demir eksikliği anemisine neden olur. Sonuç olarak, kendinizi zayıf hissedebilir ve enerji eksikliği yaşayabilirsiniz. Bazı durumlarda, demir eksikliği anemisi bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.

Koşarken bunları yapmak kalp krizine yol açabilir! Kardiyologlar 6 hatayı... Haberi Görüntüle

Covid-19 salgınında dikkat çeken araştırma: Yaşam süresi kısıtlandı Haberi Görüntüle

HANGİ TAKVİYELERE İHTİYAÇ VAR?

Magnezyum: Keto diyeti gibi yüksek proteinli diyetler magnezyum ihtiyacını artırır. Bazı keto onaylı, magnezyum açısından zengin yiyecekler arasında ıspanak, brokoli ve lahana bulunur. Kepekli tahıllar, muz ve fasulye gibi birçok yüksek magnezyumlu gıdalar, keto dostu olamayacak kadar çok karbonhidrat içerir. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve diyabetin önlenmesi ve yönetimi Ulusal Sağlık Enstitüleri, kadınlara günde 310-320 miligram, erkeklere ise 400-420 miligram magnezyum almalarını tavsiye ediyor. 

Kalsiyum: Birçok süt ürünü, karbonhidrat seviyeleri nedeniyle keto diyetinde çalışmaz. Örneğin, yağsız süt porsiyon başına 12 gram karbonhidrat içerir. Buna karşılık, keto diyeti genellikle karbonhidrat alımını günde 20-50 gram ile sınırlar. Süt ürünlerini sınırlayarak veya bunlardan kaçınarak, kalsiyum alımınızı sınırlandırmış olursunuz. Genel olarak, 19-50 yaş arası yetişkinlerin günde 1.000 miligram kalsiyuma ihtiyacı var. 51 yaşın üzerindeki kadınlar ise günde yaklaşık 1.200 miligram olmak üzere daha da fazla kalsiyuma ihtiyaç duyuyor. 

Demir: Demiri vücudunuzdaki her hücrenin düzgün çalışmasını sağlayan yakıt olarak düşünün. Örneğin demir, ciğerlerinizden vücudun farklı bölgelerine oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobini yapar. Demir, kaslarınızın oksijeni depolamasına ve kullanmasına yardımcı olur. 19-50 yaşındaki erkeklerin günlük 8 miligram demire ihtiyacı varke, 19-50 yaşındaki kadınların 18 miligrama ihtiyacı var. Hamile kadınların ise günlük demir ihtiyacı 27 miligram. Lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, iyi bitki demir kaynaklarıdır.

D vitamini: Keto diyetini takip etmeseniz bile yeterli D vitamini almak zor olabilir. Cildinizi güneşe maruz bıraktığınızda vücut D vitamini üretir. Bununla birlikte, birçok insan cilt hasarını ve kanser riskini azaltmak için güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına doğrudan maruz kalmaktan kaçınır. Mevsim, saat ve günün uzunluğu, bulutlar, duman, cilt melanin içeriği ve güneş kremi kullanımı da vücudun D15 vitamini sentezlemesini etkiler. D vitamini süt ve tahıllarda bulunsa da, keto diyeti yüksek karbonhidrat sayıları nedeniyle bu türleri sınırlıyor. 

Lif: Lif iştahınızı kapatır ve kilonuzu yönetmenize yardımcı olur. Sindirim sistemini de düzenleyen lifler. Uzmanlara göre kadınların günde 25 gram, erkeklerin ise 38 gram lif alması gerekiyor. Çoğu lif kaynağı, keto dostu olmayabilen tam tahıllardan, meyvelerden ve sebzelerden gelir. Keto dostu lif kaynakları ise avokado, brokoli, karnabahar, ıspanak ve çilek olarak sıralanabilir. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading