Yandex Metrica

Kemoterapi anne olmaya engel mi? Doğmamış bebeği nasıl etkiliyor?

Kemoterapi anne olmaya engel mi? Doğmamış bebeği nasıl etkiliyor?

Kanserle mücadelede uygulanan kemoterapi, gebe kalma üzerinde de bazı etkilere sahip. Tedavi, bazı kadınlarda kısırlığa sebep olurken bazıları doğurganlıklarını sürdürebiliyor. Uzmanlara göre kemoterapiden hemen sonra hamile kalmak ise doğmamış bebeğe zarar verebiliyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:36

Kemoterapi, kanseri tedavi etmek için kullanılan çok güçlü ilaçlar olarak biliniyor. Çoğu zaman kanserin türüne, evresine ve diğer faktörlere bağlı olarak tek başına kemoterapi önerilebilirken bazen ise radyasyon gibi diğer tedavilerle sürec desteklemek en iyi sonucu veriyor. 

Günde 1 fincan içmek kemikleri güçlendiriyor! Kadınlarda osteoporoz riskini azaltıyor! Çinli bilim insanları açıkladı Günde 1 fincan içmek kemikleri güçlendiriyor! Kadınlarda osteoporoz riskini azaltıyor!... Haberi Görüntüle

Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Haberi Görüntüle

KEMOTERAPİ KISIRLIĞA NEDEN OLABİLİR

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmenin yanı sıra vücuttaki normal hücreleri de etkiliyor. Hızlı bölünen hücreler ilk önce etkileniyor. Olgunlaşmamış dişi yumurta hücreleri oositler de hızlı büyüyen normal hücrelerden. Dolayısıyla kemoterapi kısırlığa neden olabiliyor ancak bundan herkes etkilenmiyor. Yani kemoterapi tedavisi gören bazı kişiler, tedavi sırasında ve sonrasında doğurganlıklarını sürdürebilir. Bu da, kemoterapi alırken hala hamile kalma olasılığının varlığı anlamına geliyor. Ancak içerdiği riskler nedeniyle tavsiye edilmiyor.

Kemoterapi doğum kusurları veya ölü doğumlara neden olabilen bir tedavi yöntemi. Bazı kemoterapi ilaçları düşük veya erken doğum riskini artırıyor. Bu riskler nedeniyle, kemoterapi alırken ve tedaviden sonra bir süre hamile kalmaktan kaçınmak gerekiyor. 

Duş jeli kullanmak zararlı mı? Duş jeli kullanmak zararlı mı? Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

SPERM HÜCRELERİNİ DE ETKİLİYOR

Kemoterapi aynı zamanda sperm hücrelerini de etkileyebileceğinden, kemoterapi alan bir erkeğin de tedavi sırasında çocuk sahibi olmaktan kaçınması lazım. 

Kemoterapi gören kişilerin doğum kontrol yöntemlerini kullanmasında fayda var. Bu yöntemler spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek gebelik oluşmasını engeller. Tabi doğum kontrol yöntemlerinin %100 etkili olmadığını unutmamak şart. 
Onkoloji ekibi kanser türünüz ve isteklerinize göre en iyi doğum kontrol yöntemini seçmenize yardımcı olacaktır. 

Çoğu onkolog, kemoterapiyi bitirdikten sonra en az altı ila bir yıl aralığında beklenmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Beklemeniz gereken sürenin uzunluğu kanserin türüne, evresine, kemoterapi ilaçlarına ve yaşa bağlı olarak değişiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading