banner2

Karıncaların antenlerini hafife almayın! O hastalığı teşhis edebiliyor!

Özellikle yaz aylarında evlerin içlerinde bile gördüğümüz karıncalar insan sağlığı ile ilgili önemli bir teşhis aracı olabilir. Bu minik canlılar koku almaya yarayan antenleri sayesinde, insan idrarındaki kanser riskini anlayabiliyor.

Sağlık 03.06.2023, 09:53
Abone ol
Karıncaların antenlerini hafife almayın! O hastalığı teşhis edebiliyor!

Karıncaların burunları yok, ancak antenlerinde bulunan koku alma reseptörleri sayesinde bunu yapabiliyorlar. Bu reseptörler, yiyecek bulmalarına yardımcı oluyor.

Bilim adamları ise Formica fusca türündeki karıncalarının bu akut koku alma reseptörlerini farklı bir görev için eğitti: kanserli tümörleri bulmak.

KARINCALAR KANSER RİSKİNİ ANLAR MI?

Bir laboratuvar ortamında, bilim adamları önce kanserli insan  tümörlerini farelere aşıladı. Daha sonra karıncalara, kanserli kemirgenlerin idrarını şekerle ilişkilendirmeyi öğrettiler. Karıncaların, sağlıklı idrara kıyasla kanserli tümörler içeren idrar örneklerinin yanında yüzde 20 daha fazla zaman geçirdikleri ortaya çıktı.

BU AMAÇLA EN KISA SÜREDE EĞİTİLEBİLEN CANLILAR

Kanser hücreleri, araştırmacıların kanser biyobelirteçleri olarak kullanabilecekleri uçucu organik bileşikler içerdiğinden, karıncalar, koku alma duyuları aracılığıyla bu anormallikleri tespit etmek üzere hızla eğitilebiliyor. Ancak araştırmacılar, karıncaların köpeklere ve eğitilmesi daha fazla zaman alan diğer hayvanlara göre daha avantajlı olabileceğine inanıyor. Bu önemli bir nokta çünkü kanser ne kadar erken tespit edilirse tedavi o kadar erken başlayabilir.

Araştırmacılar, bu karıncaların etkili ve ucuz kanser biyodedektörleri olarak hizmet etme potansiyeline sahip olduklarını umuyor. Ancak şimdilik tek başına yeterli olduğundan bahsetmek mümkün değil. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!