Yandex Metrica
SON DAKİKA
Karaciğerdeki yağlanmanın bu belirtisi şaşırtıyor! Vücutta örümcek şeklindeki damarlara dikkat!

Karaciğerdeki yağlanmanın bu belirtisi şaşırtıyor! Vücutta örümcek şeklindeki damarlara dikkat!

Karaciğerde bir miktar yağın bulunması normaldir, ancak çok fazla olması karaciğer fonksiyonuna engel olabilir. Durumun kritik aşamaya yaklaştığını ise vücut bazı belirtilerle gösterebiliyor. Yüz, boyun, gövdenin üst kısmı, kollar ve parmaklarda oluşan örümcek damarlar, karaciğere dair bir alarm niteliğinde...

Sağlık

28.03.2024, 06:40

Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir? İşte cevaplar...

Yorgunluk, halsizlik, terleme, efor kapasitesinde azalma, nefes darlığı, ciltte kızarma, kaşıntı ve karnın sağ üst kısmında dolgunluk hissi gibi belirtilere neden olabilen karaciğer yağlanması, tedavi edilmezse organ kaybına bile yol açabiliyor. 

Alkol kullanmak, fazla kilo, diyabet, açlık, beslenme yetersizliği gibi sebeplerle ortaya çıkabilen karaciğerdeki yağlanma, eğer zamanında tedavi edilmezde organın temel işlevlerini yerine getirmesini tamamen engelleyebiliyor.

Erkekler mi daha erken yaşlanır yoksa kadınlar mı? Araştırmanın sonucu... Haberi Görüntüle

ÖRÜMCEK DAMARLAR KARACİĞER İLE İLGİLİ BİR ALARM

Ölümcül kanser hastalıkları gençlerde daha fazla görülüyor! Peki neden? Araştırmalara... Haberi Görüntüle

Genellikle hiçbir belirti olmadığı için yağlı karaciğer hastalığını bulmak kolay değil. Yağın biriktiğine dair en yaygın semptom, kan akışının giderek yavaşladığının işareti olduğu olan örümcek damarlar. Örümcek anjiyomu olarak da bilinen örümcek damarları, cilt yüzeyine yakın kan damarlarının anormal bir şekilde toplanması ile karakterize ediliyor.

Adlarını kırmızı örümceğe benzer görünümden alan bu damarlar ve genellikle yüz, boyun, gövdenin üst kısmı, kollar ve parmaklarda görülüyor. Örümcek damarlarda ortada kırmızı bir nokta vardır. Merkezden uzanan kırmızımsı uzantılar görülür. Bu damarlar basıldığında kaybolur ve basınç bırakıldığında geri gelir.

Antidepresanlar diş gıcırdatmaya sebep olur mu? Uzmanlara göre bu ilaçlar... Haberi Görüntüle

SİROZ HASTALARINDA BU DAMARLAR ÇOK GÖRÜLÜYOR

Genellikle iyi huylu olan örümcek anjiyomları sıklıkla siroz, romatoid artrit veya tirotoksikoz gibi altta yatan sistemik bir hastalığı düşündürebilir. Siroz hastalarında örümcek anjiyomlarının görülme sıklığı yüzde 33 civarında.

Kalp hastalığı olanlar dikkat! Ölüme yol açan hastalığa sebep olduğu... Haberi Görüntüle

YAŞAM TARZINDA DEĞİŞİKLİK YAPIN

İnek sütü sık görülen hastalığın ilacı olabilir mi? Bilim insanlarına... Haberi Görüntüle

Yaşam tarzında değişiklik yapmak ve kilo vermek yağlı karaciğer hastalığı tedavisinde olmazsa olmaz. Alkolün bırakılması veya hiç değilse azaltılması çok önemli. Çünkü alkolden kaynaklanmayan karaciğer yağlanması olan bireylerde alkolün toksik etkisinde ciddi artış görülüyor.

Karaciğeri temizleyen süper meyve! Küçük olduğuna bakmayın, o organdaki tüm... Haberi Görüntüle

NE YEMELİ NE YEMEMELİ?

Karaciğer yağlanmasında diyet olarak ise etkinliği kanıtlanmış olan Akdeniz tipi diyet yapılmalıdır. Sebze meyvenin tercih edilmesi, hayvansal yağların azaltılması, kırmızı etin azaltılıp, beyaz etin tercih edilmesi, zeytinyağı gibi Omega 3 yağ asitlerinden zengin sıvı yağların tercih edilmesi öneriliyor. Hamur işi, ekmek, pirinç ve tatlı gibi glisemik indeksi yüksek besinlerden ise uzak durulmalı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading