Yandex Metrica
SON DAKİKA

Karaciğer yağlanması beyni etkiliyor! Önlemenin tek yolu ise...

Kötü beslenme sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu durumdan tüm organlar olumsuz etkileniyor. Yapılan araştırmalara göre beslenmedeki yanlış alışkanlıkların yol açtığı karaciğerin yağlanması beyin işlevlerinde ciddi bozulmalara da sebep oluyor.

Sağlık

23.03.2024, 07:45

Kötü beslenme ve obezite nedeniyle karaciğerde yağ birikmesi, gelecekte sadece siroz gibi ciddi sağlık sorunları riskini artırmıyor. Yapılan yeni bir araştırma, karaciğerin yağlanmasının ciddi beyin işlev bozukluğuna yol açabileceğini ortaya koyuyor.

Bakan Koca tarih verip açıkladı: MHRS randevularına düzenleme geliyor Haberi Görüntüle

KARACİĞERDEKİ YAĞ BEYNİ ETKİLİYOR

Suçlu, çok fazla şeker ve yağ tüketimi gibi görünüyor. Karaciğer hücrelerinde yağ birikmesi beyin oksijenasyonunda azalmaya neden oluyor. Ayrıca bunama gibi hastalıklarla ilişkili beyin dokusunda iltihaplanmaya yol açıyor.

Bu yağın iyi gelmediği şey yok! Hafızayı güçlendiriyor, cildi besliyor,... Haberi Görüntüle

Onlara uzun süre bakmak gözleri mahvediyor! Kaşıntı ve kuruluğa yol... Haberi Görüntüle

YAĞ BİRİKİMİ SAĞLIĞI NASIL ETKİLİYOR? 

Araştırma, fareler üzerinde yürütüldü. Kemirgenler iki gruba ayrıldı ve farklı beslenme düzenleri uygulandı. Bir grup günlük kalorilerinin %10'undan fazla olmayacak şekilde yağ tüketirken diğerleri günlük kalorilerinin %55'ini yağlardan sağladı. Bu hayvanlar ayrıca şekerli su tüketti. 16 hafta sonra fareler incelendiğinde obez oldukları görüldü. Ayrıca hayvanların karaciğerde yağlı katmanlar vardı. İnsülin direnci de görülen farelerde beyin işlev bozukluğu belirtileri de ortaya çıktı. 

Sağlıklı beslenen fareler ise, karaciğer yağlanması veya insülin direnci geliştirmedi.

Çalışma, beslenme şeklinden yağ ve şekeri azaltmamız gerektiğini gösteriyor. Bu sadece obeziteyi tedavi etmek için değil, aynı zamanda karaciğeri ve beyni korumak için de önemli.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading