Yandex Metrica

Kanser riskini azaltmanın formülü bu haberde! İşte kanserden koruyan altın değerinde 8 kural

Kanser riskini azaltmanın formülü bu haberde! İşte kanserden koruyan altın değerinde 8 kural

Kanser çoğu insan için korkulu bir rüya. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek bu hastalığı önleyebiliyor. Akciğer kanserinin erken teşhisi ve tedavisinde uzmanlaşmış kardiyotorasik cerrah Dr. Scott Olsson'a göre 8 kurala uyan insanların bu hastalığa yakalanma ihtimali oldukça düşük. 

Sağlık

09.08.2024, 13:19

Sağlıksız yaşam tarzının git gide hayatımıza yerleşmesiyle birlikte kanser de aynı oranda artmaya başladı. 

Artık gençlerde bile yüksek oranda vakalara rastlanıyor. 

En yaygın kanser türleri ise:

  • Meme kanseri
  • Kolorektal kanser
  • Akciğer kanseri
  • Prostat kanseri
  • Cilt kanseri

Akciğer kanserinin erken teşhisi ve tedavisinde uzmanlaşmış kardiyotorasik cerrah Dr. Scott Olsson'a göre konu kanser olduğunda bilgi, farkındalık ve erken eylem en güçlü müttefikler.

Risk faktörlerinin ortadan kaldırılması veya ele alınması ve sağlıklı bir rutinin takip edilmesiyle kanserlerin yüzde 30 ila yüzde 50'si önlenebiliyor. 

Olsson da benimsenmesi gereken yaşam tarzı alışkanlıklarını sıraladı. 

Sonbahar depresyonuna yenilmemek için okuyun! Beslenme uzmanı sihirli diyeti açıkladı Sonbahar depresyonuna yenilmemek için okuyun! Beslenme uzmanı sihirli diyeti açıkladı Haberi Görüntüle

VÜCUDUNUZU TANIYIN

Atabileceğiniz en önemli adımlardan biri vücudunuzun normal kalıplarına aşina olmak.

Dr. Olsson, "Uzun süre devam eden değişikliklere veya olağandışı semptomlara dikkat edin" diyor. 

Topaklar, inatçı öksürükler, bağırsak veya mesane alışkanlıklarındaki değişiklikler, açıklanamayan kilo kaybı ve anormal kanamalar asla göz ardı edilmemeli.

Ürik asit kalbi vuruyor! Ürik asidin yüksekliği mi tehlikeli yoksa düşüklüğü mü? Bu belirtiye dikkat! Ürik asit kalbi vuruyor! Ürik asidin yüksekliği mi tehlikeli yoksa... Haberi Görüntüle

Dezenfektan kullananları bekleyen tehlike! Anne karnındaki bebeği bile... Dezenfektan kullananları bekleyen tehlike! Anne karnındaki bebeği bile... Haberi Görüntüle

SİGARADAN UZAK DURUN

Dr. Olsson'a göre sigara içmek akciğer kanseri için 1 numaralı risk faktörü.

Tütün dumanı vücudu, düzinelercesinin kansere neden olduğu bilinen binlerce kimyasal maddeye maruz bırakıyor. 

Sigara içmek aynı zamanda genel sağlığınızı da etkiliyor.

Akciğerlere, kalbe ve daha fazlasına zarar veriyor. 

Elektronik sigaranın da güvenli olduğunu varsaymamak şart. 

"Birçok insan, özellikle de gençler ve genç yetişkinler, e-sigaraların hâlâ birçok zararlı kimyasal içerdiğinin farkında değil."

Oysa tıpkı geleneksel sigaralar gibi e-sigaralar da neredeyse her zaman nikotin içeriyor. 

Bunlar kansere neden olma potansiyeline sahip uçucu organik bileşikler dahil; ciddi akciğer hastalığına bağlı bir tatlandırıcı olan diasetil ve akciğerin derinliklerine ulaşıp tahrişe neden olabilen ultra ince parçacıklar barındırıyor. 

Çoğu kadın tehlikenin farkında değil! Bilmeden yapılan bu hata adet düzenini alt üst ediyor Çoğu kadın tehlikenin farkında değil! Bilmeden yapılan bu hata adet... Haberi Görüntüle

ALKOL TÜKETMEYİN

Orta ila ağır alkol kullanımının, baş ve boyun kanserleri, yemek borusu kanseri, kolorektal kanser, meme kanseri, karaciğer kanseri ve daha fazlası gibi çeşitli kanser türleri için artan riski içeren uzun vadeli sağlık sonuçlarını bilmek şart. 

Dr. Olsson, "Alkolün parçalanma ürünlerinden biri olan asetaldehit vücut için toksiktir" diye açıklıyor. 

Bu hastalık erkeklerin korkulu rüyası! 2050 yılına kadar yüzde 77'lik artış bekleniyor Bu hastalık erkeklerin korkulu rüyası! 2050 yılına kadar yüzde 77'lik... Haberi Görüntüle

EGZERSİZ YAPIN

Doktor, "Fiziksel olarak aktif olmak, mesane kanseri, meme kanseri, kolorektal kanser ve mide kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin riskinin azalmasıyla bağlantılıdır" diyor. 

Tersine, hareketsiz kalmak, bazı kanserler de dahil olmak üzere birçok kronik sağlık durumu riskinin artmasıyla ilişkili.

Yürüyüş, koşu, bisiklete binme, spor yapma veya başka bir şey olsun yetişkinler haftada 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmayı hedeflemeli.

Lezzeti güzel, şifası bol bir meyve: İncir! İncirin faydaları nelerdir? İncir kilo aldırır mı? Lezzeti güzel, şifası bol bir meyve: İncir! İncirin faydaları nelerdir?... Haberi Görüntüle

GÜNEŞ KREMİ KULLANIN

Güneşe maruz kalma, cilt kanseri gelişimi için birincil risk faktörlerinden biri. 

Güneş koruyucu kullanmak ise cildinizi korumaya ve riski azaltmaya yardımcı olabilir.

Olsson, "Güneş ışığı serttir ve DNA'ya zarar verdiği ve cilt kanserinin gelişimine katkıda bulunduğu kanıtlanmış iki tür UV ışınını içerir" diye açıklıyor.

  • En az 30 SPF'li geniş spektrumlu bir güneş koruyucu seçin.
  • Son kullanma tarihi geçmiş güneş koruyucuyu değiştirin.
  • Terleyeceğinizi veya suda kalacağınızı düşünüyorsanız "spor" veya "terlemeye dayanıklı" seçeneği tercih edin.
  • Dışarıdayken maruz kalabileceğiniz herhangi bir cilt yüzeyine bol miktarda uygulayın .
Sonbahar depresyonuna yenilmemek için okuyun! Beslenme uzmanı sihirli diyeti açıkladı Sonbahar depresyonuna yenilmemek için okuyun! Beslenme uzmanı sihirli diyeti açıkladı Haberi Görüntüle

SAĞLIKLI BESLENİN

Kötü beslenme ve fazla kilolu olmak, diğer kronik sağlık durumlarının yanı sıra kansere yakalanma riskinin artmasıyla bağlantılı.

Ne spor ne beslenme! Bilim insanları hayata 7 yıl ekleyen formülü açıkladı Ne spor ne beslenme! Bilim insanları hayata 7 yıl ekleyen... Haberi Görüntüle

KONTROLLERİ AKSATMAYIN

Düzenli kontroller ve açık iletişim, doktorun sağlığınızı izlemesine, endişelerinizi gidermesine ve risk faktörlerinize göre uygun kanser taramalarını önermesine olanak tanır.

Bir ay çaba gösteren kışa formda giriyor! İşte beslenme uzmanlarından 10 altın tavsiye Bir ay çaba gösteren kışa formda giriyor! İşte beslenme uzmanlarından... Haberi Görüntüle

Yumurta diyeti nedir? Yumurta diyeti ile kaç kilo veriliyor? Yumurta diyeti nasıl yapılır? Yumurta diyeti nedir? Yumurta diyeti ile kaç kilo veriliyor? Yumurta... Haberi Görüntüle

KANSER TARAMA YÖNERGELERİNİ TAKİP EDİN

Bazı taramalar, polipler ve benler gibi anormal büyümeleri kansere dönüşmeden önce tespit edebilir.

Ancak taramaların çoğu, kanseri en erken evrelerinde tespit etmeye, başarılı tedavi şansını artırmaya ve genel sonuçları iyileştirmeye odaklanıyor.

Rahim ağzı kanseri taraması, mamografi, kolorektal kanser taraması, akciğer kanseri taraması ve prostat kanseri taraması gibi kanser taramaları da aynı şekilde. 

Ne zaman ve hangi taramalara ihtiyacınız olduğu yaşınıza, cinsiyetinize, aile geçmişinize ve diğer risk faktörlerine bağlı olarak değişiyor.

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading