banner2

Kamkat nedir? Kamkat meyvesinin faydaları nelerdir? Kamkat nasıl yenir?

Her ne kadar adı ülkemizde çok sık bilinmese de kamkat besin değeri açısından çok önemli bir meyve. C, A, B, B2 ve B3 vitaminlerini barındıran kamkat küçük olmasına rağmen sağlığı birçok yönden destekliyor. İşte kamkat meyvesinin faydaları.

Sağlık 29.03.2023, 11:16 29.03.2023, 11:53
Abone ol
Kamkat nedir? Kamkat meyvesinin faydaları nelerdir? Kamkat nasıl yenir?

Kendisi küçük ama faydası oldukça fazla bir meyve kamkat. Adı mandalin ve portakal kadar çok bilinmese de C vitamini deposu olan bu şifa kaynağı, son yıllarda ülkemizde de popüler olmaya başladı. 

KAMKAT NE ZAMAN MEYVE VERİR? 

Daha çok Doğu Asya ve Çin’de görülen kamkat Akdeniz bölgesinde Temmuz-Ağustos ayı sonlarına doğru çiçek açıyor. Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde meyve vermeye başlıyor. 

Hafif ekşimtırak olmasıyla ağızda limon ve portakal arası bir tat bırakan meyve kabuğuyla birlikte yenilebiliyor. 

KANI TEMİZLİYOR

İçerisindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kamkat, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Güçlü bir idrar söktürücü olmasının yanında kanı temizleyerek kan dolaşımını kolaylaştırmasıyla da ünlü. 

DİŞ ETİ PROBLEMLERİNE KARŞI ETKİLİ

Damar sertliği ve tıkanıklığını önleyen meyve sivilce ve akne problemlerinin giderilmesinde yardımcı oluyor. Aynı zamanda diş ve diş eti problemlerinin giderilmesinde etkili. 

KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR

Kamkat kansızlığa da iyi geliyor. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan meyve mide bulantısına iyi geliyor. Mikrop öldürücü özelliği sayesinde grip, nezle gibi enfeksiyonlara karşı savaş açıyor. 

Antioksidanlardan zengin bir meyve olan kamkat stresi ve kronik hastalıkları önlemede de hayli faydalı. 

KAMKAT NASIL TÜKETİLİR? 

A, B, B2 ve B3 vitaminleri bakımından zengin olan meyve kabuğu ve çekirdekleriyle yeniyor. Ancak tercihen ekşi bir tadı olan bu çekirdekler çıkartılabilir. Ucu kesilerek suyu emilebilen kamkat reçel veya marmelat olarak tüketilebilir. Tatlılara veya keklere eklenebilirken salatalarda da kullanılabilir. Bitkisel çay olarak tüketilebilen meyvenin turşusunu kurmak bile mümkün. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!