Kalp krizi 1 ay önceden işaret veriyor! Kriz geçiren kadınların %95'inde yorgunluk ve uykuya meyil yaşanıyor
Kalp krizi öngörülemeyen ve aniden gelişen bir sağlık sorunu. Ölümcül sonuçlar doğurabilen bu rahatsızlık aslında bazı belirtilerle "ben geliyorum" diyor. Yapılan bir ankete göre kişiden kişiye farklılık gösteren kalp krizini geçirenlerin 1 ay önce iki semptom yaşadığı ortaya çıktı.

Kalp krizi aniden vurabilir. Belirtileri kol ve boyunda yayılan acı ve göğüs ağrısıyla tasvir edilse de genellikle çok daha önceden bazı semptomlara yol açabiliyor.
KADINLARIN YÜZDE %95'İ YORGUN HİSSEDİYOR
Kalp krizinden kurtulan 500'den fazla kadınla yapılan bir ankete göre bu kişilerin yüzde 95'i kalp krizi geçirmeden önceki aylarda bir şeylerin yolunda gitmediğini fark etmiş. En yaygın iki erken uyarı işareti ise yorgunluk ve uyku bozukluğu. Soruları cevaplayan bazı kadınlar kalp krizi geçirmeden önce çok yorgun olduklarını ve dinlenmeden yapamadıklarını söyledi.
Erkeklerde kalp rahatsızlığının yaygın bir erken uyarı işareti olan göğüs ağrısı, kadınlar için geçerli değil. Yaşayanlar ise bunu ağrı değil, göğüste basınç, ağrı veya sıkışma olarak tanımlıyor. Ankete göre kadınlarda en çok nefes darlığı, halsizlik ve yorgunluk, nemli bir ter, baş dönmesi ve mide bulantısı görülüyor.
Krizden bir ay önce görülen bu semptomlara dikkat etmek ve hemen teşhis ve tedavi almak, tam anlamıyla bir kalp krizini önleyebilir.
ERKEKLERDE GÖĞÜS AĞRISI YAŞANIYOR
Erkeklerin ise en erken uyarı sinyali göğüs ağrısı.
Peki kalp krizi geçiren birinin yanında bulunuyorsak ne yapmalıyız? Uzmanlar
Öncelikle hemen bir ambulans çağırmak lazım. Ambulansı beklerken, kalp krizi geçiren kişinin aspirine alerjisi olmadığı sürece, bir tablet aspirini çiğneyip yutması sağlanabilir. Kanı incelten aspirin kalbe giden kan akışını iyileştirir.
Kalp krizi riskini düşürmek için ise sağlıklı beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, kilo vermek, sigarayı bırakmak ve alkolü azaltmak gerekiyor.