Kalıcı dövme nasıl hiç silinmiyor? Dövme yaptırmak bağışıklık sistemini nasıl etkiliyor?
Dövme yaptırmak bazı insanlar için adeta bir hastalık boyutunu almış durumda. Bir taneyle yetinmeyip vücutlarını neredeyse komple dövmeyle kaplatanlar var. Peki yıllar geçse de silinmeyen bu boyalar nasıl kalıcı oluyor? Bağışıklık sistemi dövmelerden nasıl etkileniyor?

Sevilen bir söz, sembol veya ismin vücuda boya yoluyla kazınması işlemi dövme adını alıyor. Artık kalıcı dövme sektörü diye bir şey var ve özellikle gençler arasında hayli popüler.
Dövme yaptıranların çoğu, sözkonusu modelin kalıcı olmasını talep ediyor. Peki bu nasıl oluyor? Dövmenin kalıcılığı nasıl sağlanıyor? Bağışıklık sistemi vücutta adeta yaranın boyanması olan bu işleme nasıl tepki veriyor?
VÜCUT DÖVMEYİ TEHDİT OLARAK ALGILIYOR
Aslında dövme yaptırıldığında vücut bunu bir saldırı olarak algılıyor. Virolog Juliet Morrison, cildin bağışıklık sisteminin ilk bariyeri olduğunu ve ihlal edildiğinde harekete geçen hızlı hareket eden savunma hücreleriyle donatıldığını açıklıyor. Bu hücrelerin birincil işlevi, yabancı herhangi bir şeyi bulmak ve onu yok etmek. Ancak böyle iyileşme süreci başlayabiliyor.
Bu hücreler yanıkların ve ciltteki yara izlerinin iyileşmesine izin veriyor. Ancak mürekkeplere güçleri yetmiyor. Çünkü bağışıklık sistemi hücrelerinin enzimleri hacimli olan pigment parçacıklarını parçalamakta zorlanıyor.
BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİ MÜREKKEPLERİ PARÇALAYAMIYOR
Mürekkepler, bağışıklık sistemi hücreleri tarafından yutulduğunda, küçük, sakız benzeri bir kütleye dönüşüyor ve parçalanamıyor. İşte bu yüzden kalıcı dövmelerin silinmesi hayli hatta bazen imkansız oluyor.
Dövmeler nadiren de olsa enfeksiyona yol açabiliyor. Özellikle Hepatit C riski artabiliyor. Ancak yapıldığı ortamın hijyenik olması bu riski düşürüyor.
SIK DÖVME YAPTIRANLARDA BAĞIŞIKLIK MOLEKÜLÜ ARTIYOR
Alabama Üniversitesi'nden Antropolog Christopher Lynn, dövmelerin bazı olası immünolojik etkilerini anlamak adına dövmesi olan insanları inceliyor. O ve meslektaşları, sık dövme yaptıran kişilerin kanlarında, antikorlar da dahil olmak üzere, nadiren dövme yaptıran kişilere göre daha yüksek seviyelerde belirli bağışıklık moleküllerine sahip olduklarını keşfetti. Ancak Dermatolog Saranya Wyles, daha fazla antikorun daha iyi bağışıklık anlamına gelmediğini ve araştırmacıların bu etkilerin ne kadar süreceği konusunda henüz net bir fikre sahip olmadığını söylüyor.