Kahvenin faydaları nelerdir? Kahvenin yan etkisi var mı?

Kahvenin faydaları nelerdir? Kahvenin yan etkisi var mı?

Dünyanın en popüler içeceklerinden biri olan kahvenin sağlığımız üzerindeki etkileri çok kez araştırıldı. 1980 ve 1990'larda yapılan araştırmalar, kahve içen insanların daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine sahip olduğunu göstermişti. 2017 yılında yapılan çalışmalar ise fazla kahve içenlerin kalp hastalığı, felç ve kanserden ölme riskinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Kahve tüketimi, sağlığımız üzerindeki etkileri nedeniyle birkaç kez mercek altına alındı, ancak yine de dünyanın en popüler içeceklerinden biri olmaya devam ediyor. 

Sosyalleşme ile iç içe geçmiş bir ritüel olan kahve geleneksel olarak sağlık için kötü bir şey olarak görülüyor. Özellikle 1980 ve 1990'larda yapılan araştırmalar, kahve içen insanların daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine sahip olduğunu göstermişti. 

KALP HASTALIĞI RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

2017 yılında ise Doç. Gunter, 16 yıllık bir süreçte Avrupa'da yarım milyon insanın kahve içme alışkanlıklarını incelediği bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Bulgulara göre daha fazla kahve içenlerin kalp hastalığı, felç ve kanserden ölme riski daha düşüktü.

Kanada Krembil Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içinde yapılan başka bir çalışma da, kahve tüketiminin Alzheimer ve Parkinson riskini azaltan nöroprotektif bir etkiye sahip olabileceğini iddia ediyor. Ayrıca kahvenin tip 2 diyabet veya karaciğer hastalığı riskini de azaltabileceği belirtiliyor. 

AŞIRI SİNİRLİLİĞE YOL AÇABİLİR

Öte yandan, ruh sağlığı ile ilgili araştırmalara göre, kahve beynin alarm mekanizmasını olumsuz etkiliyor. Bu durum aşırı sinirlilik ve hatta panik belirtilerinin önünü açıyor. 

ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından önerilen günlük kafein miktarı, günde 400 mg. Bu da yaklaşık dört fincan demlenmiş kahve demek. Elbette bütün gün sorunsuz kahve içebilen insanlar varken, diğerleri bir fincanla bile yoğun stres hissediyor. Bunun nedeni, her insanın kafeini nasıl metabolize ettiğini etkileyen genlerimizdeki farklılıklar. 

UYKU SÜRESİNİ ETKİLİYOR

Kahvenin fazla tüketildiğinde uyanıklığı artırdığı bilindiği için kızarma, panik atak ve ritim bozuklukları gibi bir dizi yan etkiye yol açabileceğini de gözden kaçırmamak gerekiyor. 
Araştırmalar, daha yüksek kafein alımının uykuya dalma süresini artırdığını ve özellikle yaşlılarda toplam uyku süresini azaltabileceğini gösteriyor.

Şeker ve süt birçok kişinin kahvesine her seferinde kattığı iki gıda. Hatta bazı kahve çeşitlerinde krem ​​şanti, bitkisel krema, çeşitli şuruplar var. Bunların kan şekerini bozduğu, vücut ağırlığını artırdığı, ağız sağlığına yük olduğu, kalp hastalığı riskini artırdığı ve tabii ki kahvenin tadını değiştirdiği unutulmamalı. 

Avatar
TR Haber