Kahve içerken bir kez daha düşünün! Yan etkileri sebebiyle kahve bazı insanların kabusu olabilir
Çoğu insan tarafından sabahları ayılabilmek için tüketilen kahve, sağlık için çok faydalı bir içecek. Çoğu hastalık riskini önemli ölçüde azaltan kahve bazı kişilere ise dokunabilir. Haberde "Kimler kahve içmemeli?" sorunun cevabını bulacaksınız.

Kahve, sabahları enerjinizi artırmanın veya öğleden sonra yorgunluğunu yenmenin lezzetli bir yolu. Ancak bu içecek aynı zamanda bir sağlık iksiri. Prostat kanseri, kalp yetmezliği ve hatta işitme kaybı riskini bile azalttığı bulunan kahve kilo vermede de etkili.
Bazı insanlar için ise kahvenin aslında olumlu olanlardan daha olumsuz etkileri olabilir. Yani bu içecek, sağlığınızı tamamen bilmediğiniz bir şekilde etkiliyor bile olabilir.
BAĞIRSAK RAHATSIZLIĞI OLANLAR
Kafein, irritabl bağırsak sendromunun önemli bir semptomu olan ishal olasılığını artırmak da dahil olmak üzere bağırsak düzenliliğini artırabilir. Yani, IBS'niz varsa, kafeinli içecekleri sınırlamanız veya bunlardan kaçınmanız önerilir.
GLOKOMLU İNSANLAR
Glokom hastaları kahve tüketirken göz içi basıncı artabilir. Bu nedenle alımı sınırlamak gerekiyor. Yapılan bir araştırma, fazla miktarda kafein içmek, halihazırda artan göz basıncına yatkınlığı olan kişilerde glokom riskini artırdığını gösteriyor.
TUVALET ALIŞKANLIĞI SIK OLANLAR
Kafein alımı hem idrar sıklığını hem de sıkışmışlığı artırabilir.
Üstelik düzenli olarak kahve içmiyorsanız, bu etkiye karşı daha da hassas olabilirsiniz.
KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR
Kahvedeki kafein kan basıncında ve kalp atış hızında geçici artışlara neden olabileceğinden, önceden kalp rahatsızlığı olan herkesin kahve tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
HAMİLE KADINLAR
Amerikan Kadın Doğum ve Jinekoloji Koleji, düşük, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini en aza indirmek için hamile kadınların kafeini günde 200 miligramla sınırlamasını öneriyor.
EMZİREN KADINLAR
Kafein bir uyarıcı ve idrar söktürücü olduğundan, emziren bir annenin dehidrasyon riski altında olabileceği endişesi var.
PANİK ATAĞI OLAN KİŞİLER
Kafein, bazı kişilerde kaygıyı kötüleştirebilen bir uyarıcıdır. Düzenli olarak endişe veya panik atak yaşıyorsanız, kafeinli kahve alımından kaçınmayı veya azaltmayı düşünebilirsiniz.
EPİLEPSİLİ İNSANLAR
Sınırlı bir çalışma olmasına rağmen, aşırı kahve tüketiminin epilepsiyi artırdığı belirtiliyor. Epilepsiniz varsa, kafein alımınız hakkında nöroloğunuzla konuşmalısınız.
12 YAŞINDAN KÜÇÜKLER
Kafein küçük dozlarda daha belirgin ve hatta ciddi yan etkilere sahip olabilir. Örneğin, çocuklarda çok fazla kafein, kalp atış hızının artmasına, kaygı duygularının artmasına, konsantrasyon güçlüğüne ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklarda dikkate alınması gereken bir başka husus da, kahvenin açlık belirtilerini maskeleyebilmesidir, bu nedenle yeni yürümeye başlayan çocuklar acıkmayabilir.