Yandex Metrica

Kahvaltı alışkanlığı beyin sağlığını etkiliyor! Bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir

Kahvaltı alışkanlığı beyin sağlığını etkiliyor! Bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir

Yaşlanma, vücudun birçok şekilde değişikliğe uğraması ile kendisini gösteriyor. Bu süreçte eklemler, deri, kemik, kas ve hatta kiloda önemli farklılıklar oluyor. Bilişsel yaşlanmayı yavaşlatmak, engellenemese de yavaşlatılabilir. Uzmanlar kahvaltı alışkanlıklarının bunda büyük bir rol oynadığını belirtiyor.

Sağlık

21.03.2024, 23:29

Vücudunuzun birçok türde değişikliğe uğraması yaşlanma sürecinin normal bir parçası. Eklemlerde, deride, kemiklerde, kaslarda ve hatta kiloyu yönetme yeteneğinde bazı değişiklikler görülebilir. Ancak yaşla ilgili en sinir bozucu değişikliklerden biri beyninizde olanlar. 

Yaşla ilgili bilişsel gerileme, yaşlanmanın beklenen bir parçası olsa da, süreci yavaşlatmak için atabileceğiniz adımlar var. Aslında, sabahları doğru kahvaltı rutinine sahip olmak beyninizin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu dansı herkes yapabilir Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu... Haberi Görüntüle

SABAHA SU İLE BAŞLAYIN

Kahvaltı rutininizin ilk adımı teknik olarak bir gece önce başlıyor. Çünkü yeterli miktarda uyumak için kendinizi ayarlamak isteyeceksiniz. Yapılan bir araştırmaya göre, daha kısa gece dinlenme süreleri, daha hızlı bilişsel gerileme ve beyin yaşlanması ile ilişkilidir. Bu nedenle, önceki gece erken yatmak için elinizden gelenin en iyisini yapın ve kendinize yeterince dinlenmenizi sağlayan bir saatte uyanma özgürlüğü verin. Uyandıktan sonra, yapmanız gereken bir sonraki şey bir bardak su içmek olacaktır. Vücudunuz, özellikle de ağzınız açık uyursanız, gece boyunca doğal olarak sıvı ve elektrolit kaybeder. Ayrıca, uyumadan önce tuzlu yiyecekler yerseniz, alkol içerseniz veya susuz bırakan ilaçlar alırsanız, sabahları daha fazla susuz kalabilirsiniz. Bu da, demansı olanlarda beyin yaşlanma sürecini hızlandırabilir. 

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

EGZERSİZE HAZIRLIK İÇİN HAFİF ŞEYLER ATIŞTIRIN

Yaşlandıkça fiziksel olarak aktif kalmak beyin sağlığınız için çok önemli. Bu tempolu yürüyüş, spor yapmak, bisiklete binmek olabilir. Düzenli hareket kaygı, hafıza, problem çözme ve daha iyi duygusal dengeye sahip olma konusunda yardımcı olabilir. Hatta bir çalışma, düzenli egzersiz yapmayan yetişkinlerde demansın daha aktif bir yaşam tarzına sahip olanlara göre neredeyse iki kat daha yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Yaban mersini ve ceviz, sabahları biraz egzersiz yaparken sizi ayakta tutabilecek beyin sağlığını destekleyen besinlerle vücudunuzu besleyebilir. Uzmanlar sabahın erken saatlerinde bir fincan yeşil veya siyah çay içmeyi öneriyor. Çaydaki kafein ve L-theanine, bilişsel faydalar sağlayabilir ve gün boyunca zihinsel berraklığı ve iş performansını artırabilir.

Islak saçla yatanlardansanız bir kez daha düşünün! Sadece saç tellerine zarar vermiyor Islak saçla yatanlardansanız bir kez daha düşünün! Sadece saç tellerine... Haberi Görüntüle

DENGELİ BİR KAHVALTI YAPIN

Dengeli bir kahvaltı yapmak, sabah rutininin en önemli adımlarından biri olabilir. Egzersizden sonra, yumurta gibi bir kolin kaynağı içeren dengeli bir kahvaltı beyninizi çalıştırabilir. Antioksidanlar ve demir, magnezyum ve çinko gibi temel mineralleri dahil etmenin siz yaşlandıkça bilişinize de yardımcı olabilir. Kırmızı et, yumurta ve zenginleştirilmiş tahıllar gibi gıdalarda bulunur; magnezyum beyin fonksiyonunda yer alır ve fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve kepekli tahıllarda bulunur ve çinko bulunur. 

Bilişsel sağlığınızı geliştirirken kahvaltınızın tadını çıkarmanın bir başka yolu da yemek yerken akıl oyunu oynamak veya bulmaca çözmek. Araştırmalar, beyin jimnastiği oyunlarının kısa vadede hafızayı, dikkati ve odaklanmayı geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Dünyanın en alkolik çocukları o ülkede! DSÖ raporunda ortaya çıktı Haberi Görüntüle

KAHVE KEYFİNİ UNUTMAYIN

Özellikle yaşlı erişkinlerde kafein tüketimi ile bilişsel performans arasındaki bağlantıyı destekleyen çok sayıda araştırma var. Bazı araştırmalar, düzenli kahve tüketiminin Alzheimer hastalığı ve bunama riskini azaltabileceğini gösteriyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading