Yandex Metrica

Kafaya alınan darbeleri önemseyin! Yıllar sonra öyle bir şeye sebep oluyor ki...

Kafaya alınan darbeleri önemseyin! Yıllar sonra öyle bir şeye sebep oluyor ki...

Gün içinde kolumuzu bacağımızı hep bir yerlere vurup ufak tefek yaralanmalar yaşıyoruz. Ancak kafaya alınan darbeleri hafife almamak gerekiyor. Yapılan 30 yıllık bir çalışma, kafa yaralanmalarının erken ölüm riskini artırdığını ortaya koyuyor.

Sağlık

05.03.2024, 00:07

Yaralanmalar büyük küçük herkesin başına gelebilen günlük kazalardan. El, kol, ayak ve bacak gibi uzuvları neredeyse her gün bir yerlere çarpıyoruz. Ancak insanların en dikkat ettiği yer kafa. Çünkü kafaya alınan darbeler hayati risk taşıyor. 

Bu durum bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Yapılan bir araştırmada yaralanan kişilerin 27 yıl sonrasına kadarki sonuçlarına bakıldı. Kafa yaralanmalarının birçok kronik sağlık sorunuyla bağlantılı olduğu görüldü. Bu durumun erken ölüm riskini ikiye, hatta üçe katladığı ortaya çıktı. 

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

KAFA TRAVMASI GEÇİRENLER RİSK ALTINDA

Yaralanma ne kadar ciddiyse, risk de o kadar büyük oluyor. Çoklu veya ciddi kafa travması geçirenler en büyük risk altında olanlar. Bu gerçek, ciddi yaralanmalara karşı korunmak için kask ve emniyet kemeri kullanımının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Çalışma ayrıca, erken ölüm riskinin, bir hastanın maruz kaldığı yaralanma sayısıyla orantılı olarak arttığını ortaya koydu.

Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor!  Osman Müftüoğlu da öneriyor Demansa karşı en değerli vitamin! Riski yüzde 40 düşürüyor! Osman... Haberi Görüntüle

BAŞKA HASTALIKLAR VARSA ÖLÜM OLASILIĞI ARTIYOR

Başı bir yere çarpma, epilepsi ve bunama ile de ilişkili. Araştırmacılar, yaralanmaların uzun vadeli tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarıyla potansiyel ilişkisini araştırmak istedi. Bu nedenle, uzun süren bir kalp hastalığı çalışmasına katılan Minnesota, Maryland, Kuzey Carolina ve Mississippi'den 13.037 gönüllünün tıbbi kayıtlarını incelediler. Katılımcıların başlangıçtaki yaşları 49 ile 59 arasında değişiyordu. Neredeyse %58'i kadındı. Araştırmacılar tarafından ortalama takip süresi 27 yıldı.

Araştırmacıların bulduğu gibi, bunların %18'i, çalışmanın başlamasından sonra bir veya daha fazla kafa travması geçirdi. Yaralanmaların büyük çoğunluğu hafifti. Vakaların sadece %12'si orta ila şiddetliydi. Ancak takip süresinin sonunda hayatlarını kaybetmişlerdi.

Kafalarını vuranların herhangi bir nedenden ölme olasılığı neredeyse 2,2 kat, ilk yaralanma ciddiyse ölme olasılığı 2,8 kat daha fazlaydı. Sonraki her yaralanmada ölüm riski arttı . 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading