banner2

Kafa derisi neden kaşınır? Estetik uzmanına göre 10 sağlık sorunu bunun sebebi olabilir

Kaşıntı vücudun hangi bölgesinde olursa olsun sürekli hale geldiğinde rahatsızlık verir. Kafada yaşanan kaşıntılar ise ilk etapta herkesin aklına bitleri getiriyor. Oysa tahrişe bile yol açabilen kaşıntıların çok farklı sebepleri var. Estetik Uzmanı Dr. Sivan Mercer 10 sağlık sorununa işaret ediyor.

Sağlık 10.05.2023, 11:34 10.05.2023, 12:09
Abone ol
Kafa derisi neden kaşınır? Estetik uzmanına göre 10 sağlık sorunu bunun sebebi olabilir

Kafa derisi kaşıntısı nadir ise pek dikkat çekmez ama sürekli hale geldiğinde sinir bozucu bir sorun olmaya başlar. 

Genel olarak, stresten uzak durmak ve bit veya sedef hastalığı gibi otoimmün hastalıklar buna sebep olurken kaşıntının nedeni alerjile ve kanser öncesi lezyonlar da olabilir. Estetik ve lazer dermatoloji uzmanı Dr. Sivan Mercer ise, kaşıntının az bilinen semptomlarını sıralıyor.

BİT

Başın her yerinde genel bir kaşıntıya, sanki bir şey kafa derisi üzerinde geziniyor ve onu gıdıklıyormuş gibi bir hisse yol açan bit yumurtaları, saçın kendisine yapıştırılmış minyatür pirinç taneleri olarak tanımlanabilir. Kafa kafaya temastan, şapka veya saç fırçası gibi eşyalardan bulaşabilen bitleri önlemek için saçların tarak ve özel ürünlerle iyice temizlenmesi gerekiyor. Tedavi noktasında ise bazı reçeteli ilaçlar kullanılabilir.

KEPEK

Başın her yerinde kaşıntıya neden olan bir diğer sorun ise beyaz pullar şeklinde görünen kepekler. Genellikle saç şekillendirme ürünü kalıntıları veya Malassezia adı verilen maya benzeri bir mantardan kaynaklanan kepekleri yatıştırmak için saç derisine bir şampuanla kuvvetlice masaj yapılmalı. Ayrıca piyasadaki kepek önleyici şampuanlar kullanılabilir. 

SEBOREİK DERMATİT

Sebore olarak da bilinen seboreik dermatit çok yaygın bir cilt rahatsızlığı. Kepek, hafif seboreik dermatitin bir örneği. Her ikisi de kuru ve kaşıntılı bir kafa derisine yol açıyor, ancak seboreik dermatit pul pul deriye ek olarak bölgede kızarıklık, şişme ve iltihaplanmaya neden oluyor. Hormonlar ve stres bu durumu tetikleyebilir. Bazen hastalığa bağlı yüksek ateş sonucu, bazen de çok az şampuanlama bile sebep olabiliyor. Mantar önleyici şampuan genellikle bu durum için en iyi seçenek. 

ATOPİK DERMATİT

Tüm saçlı deride kaşıntı ve kızarıklığa yol açan atopikk dermatit en çok dirseklerde ve dizlerin arkasında ortaya çıkıyor. Çoğunlukla genetik olan rahatsızlığa karşı kısa, sıcak duşlar almak önemli. Ayrıca tahrişi gideren bir şampuan kullanılabilir. 

SEDEF HASTALIĞI

Kaba kabuklu yamalar olarak bilinen durum çok fazla kaşıntıya yol açıyor. Bir otoimmün durum olan sedef hava ve stres, bakteriyel enfeksiyon ve hatta hastalığın alevlenmesini tetikleyen bazı ilaçlar gibi değişkenlerden etkileniyor. Hastalığa karşı mutlaka bir dermatoloğa görünmek gerekiyor. 

ALERJİK REAKSİYON

Alerjik reaksiyonlarda kaşıntı hissi tüm kafa derisini kaplar ve bu kızarıklık ve tahrişe yol açar. Belirli saç ürünlerindeki içerikler genellikle bu duruma neden olur. Böyle bir durumda hemen o ürünleri kullanmayı bırakın. Tahriş 48 saat sonra bile hala geçmediyse bir dermatoloğa başvurun ve aynı zamanda saçınızı sık sık yıkayın. 

KANSER ÖNCESİ LEZYON

Kırmızı, pullu ve kaşıntılı noktalar olarak görünebilir. Bu durumlarda yoğun kaşıma saç dökülmesine neden olabilir. Aktinik keratoz denen durum, uzun yıllar boyunca güneşe maruz kalmanın bir sonucudur ve bunun yaklaşık yüzde 10'u gerçekten kanserli hale gelir.

UYUZ

Yoğun ve rahatsız edici kaşıntıya yol açan uyuz ciltte tahrişe sebep olur. Kafa derisine yerleşen küçük akarlardan kaynaklanır. Çok yaygın değildir, ancak bundan mustarip hastalar, otel odası ya da kamuya açık soyunma odaları gibi yeterince temiz olmayan halka açık bir yeri paylaşsalar bile, sıklıkla bundan muzdarip olan başka biriyle temas halinde olmuştur. Bu durumlarda sadece bir dermatolog acil bir şekilde sorunu çözecektir.

SAÇKIRAN

Bir mantar enfeksiyonu olan saçkıranda, enfekte bir hastayla temas ana nedendir. Parazite neden olabilecek evcil hayvanlar da bulaşmaya yol açabilir. Hafif vakalarda mantar önleyici bir şampuan işe yarayabilir. Bununla birlikte, kaşıntı gerçekten şiddetliyse, durumu hafifletmek için bir steroid losyon veya merhem kullanılabilir. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!