Kadınların kabusu: Selülit! Sadece kilolularda değil zayıf insanlarda da selülit oluşabiliyor!
Kadınların en dertli olduğu cilt sorunlarından biri selülit. Cildin üst katmanlarının altında normalden fazla oranda yağ hücresi birikmesiyle ortaya çıkan bu durum, sağlıklı bir yaşam tarzı ile tamamen ortadan kaldırılamasa da kısmen azaltılabilir. Selülit nadir de olsa erkeklerde de görülebiliyor.

Selülit nedir? Selülit neden oluşur? Selülit önlenebilir mi? İşte cevaplar...
Kadınları %85'lik bir kısmını etkileyen selülit aslında erkeklerde de görülebilen bir cilt problemi. Ancak yağ, kas ve bağ dokusunun anatomik olarak farklı dağılımları nedeniyle kadınlarda daha yaygın ve kolay gözlemlenebiliyor.
ERKEKLERDE DE OLUŞABİLİYOR
Selülitte cildin dermis ve epidermis ismindeki üst katmanlarının altında normalden fazla oranda yağ hücresi birikmeye başlıyor. Erkeklerde çapraz olarak uzanan küçük bağ dokusu bantları kadınlarda bu yağ hücreleri arasında yaygın oranda dikey olarak uzanıyor. Yağ hücrelerinde anormal büyüme görüldüğünde, bantlar yumrulu ve çukurlu selülit dokusu görünümüne yol açabiliyor. İşte bantların erkeklerde çapraz görülmesi, selülitin kadınlarda daha yaygın olmasının nedeni. Ayrıca östrojen, insülin ve tiroid hormonları da selülit üretim sürecinin bir parçası.
Bu arada her ne kadar fazla yağı olan bireylerde selülit daha yaygın görülse de zayıf ve fit bireylerde de selülit gözlemlenebiliyor.
BESLENME VE EGZERSİZLE ÖNLENEBİLİR
Selülit oluşumunun bütünüyle önlenmesi henüz mümkün değil ama sağlıklı bir yaşam tarzı, selülit gelişimini yavaşlatabilir ya da ortaya çıkması ihtimalini azaltabiliyor. Egzersiz yapılması ve sağlıklı diyet takibi bu süreci önemli ölçüde destekliyor.
Derecesine bağlı olarak vücudun belirli bölgelerinde portakal kabuğu görünümlü pürüzlü doku şeklinde kendini gösteren selülit bazen sadece elle sıkıldığında bazen ise sıkmadan görülebiliyor.
FARKLI TEDAVİ ŞEKİLLERİ VAR
Selüliti gidermek için farklı tedavi yöntemlerini araştırılıyor ancak bunların etkinliği henüz bilimsel araştırmalar tarafından bütünüyle doğrulanmış değil.
Liposuction, akustik dalga terapisi, subsizyon, vakum yardımlı hassas doku salımı, radyoterapi ve karboksiterapi gibi yöntemler uygulansa da etkilerinin kalıcılığı bilinmiyor. Bunların yanında doktorların önerebiileceği bazı kremler de var. Özellikle kafein kremleri hücreleri kurutarak daha az görünür hale getirebiliyor. Yine sadece doktor tavsiyesi üzerine kullanılabilecek bazı ilaçlar, cildi kalınlaştırarak selülit görünümünü azaltabiliyor.