Menopoz döneminde beslenme nasıl olmalı? Menopoz döneminde kilo kontrolü nasıl sağlanır? İşte cevaplar...
Kadınların hormon bakımından büyük değişimler yaşadığı menopoz döneminde kilo kontrolüne çok dikkat etmek gerekiyor. Vücuda yeterli derecede sağlıklı gıda almak, menopozun olumsuz belirtilerinden az bir hasarla etkilenmeyi sağlar.
Tüp bağlatma, hap, kol implantı, spiral! En etkili doğum kontrol...PROTEİN, YAĞ VE KARBONHİDRAT ALIMI DENGELENMELİ
Menopoz döneminde kan şekeri seviyelerini sabit tutmak, enerji seviyelerini yükseltmek ve hormonları dengede tutmak için kahvaltı, öğle ve akşam yemeği içeriklerinin iyi ayarlanması gerekir. Ana besin gruplarının yani protein, yağ ve karbonhidratların dengelenmesi büyük önem taşır.
2020 yılında yapılan bir araştırma, menopoz sırasında kadınların yaklaşık yüzde 40 kas kütlesini ve yüzde 25 kemik yoğunluğunu kaybettiğini ortaya koydu. Ve karbonhidratların menopoz diyetine mutlaka dahil edilmesi gerektiği kaydedildi. Çünkü bu dönemde vücut karbonhidratları ana enerji biçimi olarak kullanıyor.
Süper bakteri için tüyler ürperten uyarı: 40 milyon kişi ölebilirEGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN
Tabi karbonhidrat alımına dikkat etmek lazım. Zira yeterince egzersiz yapılmaz ve hareket edilmezse fazla karbonhidrat tüketimi, yağ olarak depolanır. Esmer ekmek, tam tahıllı pirinç ve makarnayı tercih etmek, vücudun bu tür karbonhidratları yavaş yavaş yaktığından dolayı önem taşıyor.
Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan elektronik sigara uyarısı: En büyük üç riskten...BALA HAYIR, KETEN TOHUMUNA EVET
Uyurken panjurları kapatıyor musunuz? Cevabınız inme riskinizi ortaya koyuyorUzmanlar menopoz dönemindeki kadınlara baldan kaçınmaları tavsiyesinde bulunuyor. Bunun yerine özellikle tostlarda şekersiz fındık ezmesi, yumurta veya süzme peynir gibi sosların seçilmesi gerektiği vurgulanıyor. Protein ve lif açısından zengin ve harika bir omega-3 kaynağı olan keten tohumunu da bu dönemde sık sık tüketmekte fayda var.
Akşam yemeğinde ise, tabağın dörtte birinin protein olması gerekiyor. Nişastalı karbonhidratlar ise, protein kısmıyla aynı boyutta veya daha küçük olmalı. Tabağın kalan kısmı ise ıspanak, roka, lahana, brokoli veya su teresi gibi yeşil yapraklı sebzelerden oluşmalı.