Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kadınlar daha çok etkileniyor! Solunum ile ilgili ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor

Kadınlar daha çok etkileniyor! Solunum ile ilgili ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor

Sanayileşmenin artması, trafikteki araç sayısının yükselmesi ve sobalardan çıkan zararlı dumanlar durmadan havaya karışıyor. Her geçen gün fazlalaşan hava kirliliği ise insan sağlığına olumsuz etki ediyor. Yapılan bir çalışma ise, egzoz dumanı solumanın kadınlarda ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini gösteriyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:22

Hava kirliliği sağlığı nasıl etkiliyor? Hava kirliliğinden cinsiyet farklılığı nasıl etkilenir? İşte cevaplar...

Hava kirliliği sorunu giderek yoğunlaşıyor ve bunun sonucunda son yıllarda hem çevre hem insan ve hem de diğer canlıların sağlığı için ciddi bir sorun haline geliyor.

Çok sayıda çalışma hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirmiş olsa da, yalnızca birkaçı potansiyel cinsiyet farklılıklarına odaklanmış. Özellikle dizel egzozunun teneffüs edilmesinin akciğerlerde iltihaplanmaya neden olduğu ve vücudun solunum yolu enfeksiyonlarıyla başa çıkma şeklini önemli ölçüde etkilediği gösterilmiş. Ancak şimdiye kadar hava kirliliğinin bu etkilerinin kadınlar ve erkekler arasında nasıl farklılık gösterebileceğine dair yeterli kanıt ortaya konulmamış. 

Erkekler mi daha erken yaşlanır yoksa kadınlar mı? Araştırmanın sonucu... Haberi Görüntüle

DİZEL EGZOZU KADINLARI ETKİLİYOR

Sonuçları yakın zamanda İspanya'daki Avrupa Solunum Derneği Uluslararası Kongresi'nde sunulan yeni bir çalışma, dizel egzozunu solumanın kadınlar üzerinde erkeklerden daha ciddi sağlık etkileri olabileceğini gösteriyor.

Çalışma, yarısı kadın, diğer yarısı erkek olan sadece 10 katılımcıyı içeriyordu. Hepsi sağlıklıydı ve sigara içmiyordu. Çalışmada, her bir denek filtrelenmiş havayı dört saat soludu ve 4 hafta sonra dizel egzozu ile üç farklı konsantrasyonda dört saat daha hava soludu.

Dikkat eksikliği olanlarda ölüm riski artıyor! Peki neden? Haberi Görüntüle

DENEKLERDEN HER MARUZİYET SONRASI KAN ALINDI

Her maruziyetten yirmi dört saat sonra, her katılımcıdan kan örnekleri alındı ​​ve araştırmacılar, hava kirliliğine maruz kaldıktan sonraki değişiklikleri kaydetmek için kan plazmasını analiz etti. 

Araştırmacılar, iki cinsiyetin örneklerini karşılaştırırken, hava kirliliğine maruz kaldıktan sonra kan proteini düzeylerinin farklılık gösterdiğini buldu. Bu farklılıklar, katılımcılar daha yüksek seviyelerde dizel egzozuna maruz kaldıklarında daha da önemli hale geldi. 

Dizel egzozuna maruz kaldıktan sonra kadınlar ve erkekler arasında gözlenen fark, hava kirliliğinin erkeklere kıyasla kadınlar için daha tehlikeli olabileceğini düşündürüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading