Yandex Metrica

Kabakulak hastalığı nedir? Okul çağı çocuklarında görülen kabakulak hava yoluyla bulaşabiliyor!

Kabakulak hastalığı nedir? Okul çağı çocuklarında görülen kabakulak hava yoluyla bulaşabiliyor!

Genel olarak okul çağı çocuklarında görülen kaba kulak, bulaşıcı bir hastalık. Öksürük ve hava yolu ile yayılan hastalığın en önemli belirtisi tükürük bezlerinin şişmesi. Tedavisi olmayan kabakulak 1 hafta içinde kendiliğinden geçiyor.

Sağlık

21.03.2024, 20:19

Kabakulak nedir? Kabakulak belirtileri nelerdir? Kabakulak tedavi edilebilir mi? 

Kabakulak genellikle çocukluk çağında görülen virüs kaynaklı bir hastalık. Bulaşıcılık oranı da oldukça yüksek.

Hastalık kişinin tükürük bezlerinde iltihap ve şişlik oluşumuna sebebiyet veriyor. Büyük tükürük bezlerini etkileyen kabakulak ağrı ve yutkunma zorluğuna yol açıyor. 

Ne ilaç ne krem! Bu hareket migrenden eser bırakmıyor! Kaşlarınızın... Ne ilaç ne krem! Bu hareket migrenden eser bırakmıyor! Kaşlarınızın... Haberi Görüntüle

HAVA YOLU İLE BULAŞIYOR

En sık gözlendiği yaşlar 5-9 yaş arası olan kabakulak enfeksiyonu, öksürük ve hava yolu ile yayılıyor. Hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem ise, belirtilerin ortaya çıkmasının 2 gün öncesi ile 4 gün sonrası arasındaki süre. 

Kabakulak belirtileri arasında en belirgin olanı tükürük bezlerinin şişmesi. Bunun yanında çiğneme veya yutma sırasında ağrı, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, zayıflık ve yorgunluk ve iştahsızlık da kabakulak belirtilerinden bazıları.

Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Sonunda bu da oldu! Mikroplastikler o organa bile ulaştı! Haberi Görüntüle

ERGENLİK ÇAĞINDAN SONRA AĞIR SEYREDİYOR

Özellikle ergenlik çağından sonra hastalığa yakalanan kimselerde genel olarak çok şiddetli seyreden kabakulak teşhisi, hekimin yapacağı fiziki muayene, belirtilerin değerlendirilmesi ve virüsün varlığını saptamak için kan örneğinin laboratuvarda incelenmesi ile konuyor.

Kabakulağın tedavisi ise yok. Basit ağrı kesiciler ile ağrı ve ateşi düşürebilir. Hasta tat alamaz ama yine de acı, ekşi, tatlı, tuzlu keskin tatlardan uzak durulması gerekir. Ağrı kesiciler verilebilir ve istirahat gereklidir.
Şişen bezlerin üzerine ılık ve soğuk paketler konması ağrıyı azaltabilir. 5-6 gün en geç 1 hafta içinde hastalık kendi kendine geçer. 

Eski çağlardan kalma o yöntem alerjik riniti bitiriyor! Çare mutfağınızda! Peki ne kadar tüketilmeli? Eski çağlardan kalma o yöntem alerjik riniti bitiriyor! Çare mutfağınızda!... Haberi Görüntüle

AŞIRI KUSMA VARSA DOKTORA BAŞVURMALI

Kabakulağın salgı bezlerini tutan bir virüs olduğundan testislerde ve yumurtalıklarda enfeksiyona neden olabilir. Kabakulak geçiren bir hasta eğer aşırı kusuyorsa, aşırı baş ağrısı, karın ağrısı varsa ve yumurtalıklarda şişlik, kızarıklık ağrı varsa acil doktora başvurması gerekir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading